Wykonanie

Bliny z
mąką gryczaną to zdrowa przekąska o lekko winnym smaku nadająca się na przystawkę serwowane z gęsta kwaśną
śmietaną lub jako pyszny deser z dodatkiem
dżemu. Mnie smakuje zarówno na słodko jak i na słono, a moja córka zajadała się blinami posmarowanymi
czekoladą.1 szklanka
mąki gryczanej1 szklanka
mąki pszennej5 dag świeżych
drożdży1 szklanka ciepłego
mleka1/2 szklanki ciepłej
wody2
żółtka2 łyżki stopionego
masła1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
cukrumasło i
oliwa pół na pół do smażeniaPrzygotowanie blinów z
mąką gryczaną.Do miseczki wkładamy
drożdże,
cukier, ciepłe
mleko. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy masa podwoi swoją objętość, dodajemy do niej
żółtka, obydwa rodzaje
mąki, ciepłą
wodę i dokładnie łączymy ze sobą składniki najlepiej robotem. Pod koniec mieszania dodajemy letnie roztopione
masło i
sól. Dokładnie mieszamy i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz pół na pół
masło z
oliwą. Na tłuszcz nakładamy ciasto i pieczemy z jednej i z drugiej strony na złoty, rumiany kolor. Usmażone bliny podajemy na ciepło gęstą kwaśną
śmietaną lub
dżemem. Smacznego !!!





















