ßßß Cookit - przepis na Bliny z mďż˝kďż˝ gryczanďż˝

Bliny z m�k� gryczan�

nazwa

Wykonanie

Bliny z mąką gryczaną to zdrowa przekąska o lekko winnym smaku nadająca się na przystawkę serwowane z gęsta kwaśną śmietaną lub jako pyszny deser z dodatkiem dżemu. Mnie smakuje zarówno na słodko jak i na słono, a moja córka zajadała się blinami posmarowanymi czekoladą.
1 szklanka mąki gryczanej
1 szklanka mąki pszennej
5 dag świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
1/2 szklanki ciepłej wody
2 żółtka
2 łyżki stopionego masła
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
masło i oliwa pół na pół do smażenia
Przygotowanie blinów z mąką gryczaną.
Do miseczki wkładamy drożdże, cukier, ciepłe mleko. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy masa podwoi swoją objętość, dodajemy do niej żółtka, obydwa rodzaje mąki, ciepłą wodę i dokładnie łączymy ze sobą składniki najlepiej robotem. Pod koniec mieszania dodajemy letnie roztopione masło i sól. Dokładnie mieszamy i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz pół na pół masło z oliwą. Na tłuszcz nakładamy ciasto i pieczemy z jednej i z drugiej strony na złoty, rumiany kolor. Usmażone bliny podajemy na ciepło gęstą kwaśną śmietaną lub dżemem. Smacznego !!!
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2016/11/Bliny-z-maka-gryczana.html