ßßß Cookit - przepis na Paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki z kapustą i grzybami

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Grchówka na kościach ...
Francuskie ciastka z musem ... »
Pyszne wyszły paszteciki muszę przyznać , że jednak mają w sobie to coś co mnie przyciąga do robienia ich.
Ciasto
3 żółtka
100 g masła
35 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
250 ml dobrze ciepłego mleka 350 g mąki pszennej tortowej
3/4 łyżeczki soli
Farsz 2 garście suszonych grzybów ja miałam podgrzybki prawdziwki 500 g kapusty kiszonej
marchew 3 szt
jarzynka do smaku
sól
świeżo zmielony pieprz
1/2 łyżeczki kminku całego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
100 g suszonej żurawiny Royal Brand
pomidory suszone w słońcu Royal Brand 7 sztuk
Kapustę wyłożyć na sitko i dwukrotnie opłukać pod bieżącą ciepłą wodą, wyłożyć na patelnie zalać wodą dodać ziele angielskie i liść laurowy oraz marchew startą na wiórka. Grzyby zalać wrzątkiem zostawić na godzinę wymoczyć i dodać do kapusty razem dusić. Dodać przyprawy i na samym końcu żurawinę i suszone pomidory .Dusić jeszcze przez 40 minut a potem odsączyć ostudzić i zawijać w ciasto do pasztecików .
Do szklanki wlałam 125 gram mleka podgrzałam je aby było takie ciepławe ale nie gorące dodałam drożdże cukier i trochę mąki zrobiłam rozczyn i zostawiłam go do wyrośnięcia na 20 minut
W tym czasie do miski wsypałam mąkę zrobiłam zagłębienie i dodałam rozczyn wyrobiłam ciasto dodając resztę mleka mąki soli i masła . Wyrobione ciasto zostawiłam na 30 minut pod ściereczką rozwałkowałam nakładałam farsz z kapusty i grzybów i zwijałam w rulon na dwa razy resztę ciasta odcinałam a wałeczek kroiłam lekko na skos . Kładłam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia piekłam 20 minut w 170 stopniach .
wtorek, 09 kwietnia 2013, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2013/04/Paszteciki-z-kapusta-i-grzybami.html