Wykonanie
Czas przygotowań świątecznych jeszcze nie jest do końca odczuwalny u nas w domu, powodem tego są różne szkolenia, spotkania i praca. Widzę ludzi przewijających się przez sklepy, już przystrojone balkony i ozdoby świąteczne w każdym sklepie. Brakuje mi śnieg, który dodatkowo wprawiał by w nastrój świąteczny, a którego ostatnio w Święta nie za wiele. Lubię
ciasto drożdżowe, lubię zapach jak rośnie i to, że właściwie jest proste w przygotowaniu. Od kiedy spróbowałam przepisu
ciasto drożdżowe na
oleju, od tego czasu zastanawiałam się jak wkomponować je w wytrawne wypieki, gdyż dłużej zachowuje świeżość i lekkość. Takim oto sposobem powstały te paszteciki, są na prawdę pyszne, lekkie i domownikom, jak i gościom przypadły bardzo do gustu. W mojej kuchni najczęściej wykorzystuję
olej rzepakowy, nie wiem czy wiecie, ale
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego ma korzystny wpływ na stan zdrowia układu krążenia i
serca. Czyli pysznie i zdrowo

Składniki:Farsz:– 1 kg
kapusty kiszonej;– garść
grzybów suszonych;–
marchewka;–
ziele angielskie,
listek laurowy,
sól,
pieprzKapustę i
grzyby wypłukać. Gotować do miękkości z dodatkiem
marchewki, 3 kulkami ziela i 2 listkami. Odsączyć, zmielić w maszynce. Wszystko wymieszać doprawiając
solą i
pieprzem do smaku.Ciasto:– 3
żółtka (w temperaturze pokojowej)– 1/3 szklanki
oleju rzepakowego– 40 g świeżych
drożdży– 1 łyżeczka
cukru– 250 ml dobrze ciepłego (ale nie gorącego)
mleka– 350 g
mąki pszennej tortowej– 3/4 łyżeczki
soliDodatkowo:
żółtko do posmarowaniaWykonanie:
Żółtka i
olej wyjąć wcześniej z lodówki. Do miseczki lub kubka włożyć pokruszone
drożdże i rozetrzeć je z
cukrem. Dodać ciepłe
mleko oraz 1 czubatą łyżki
mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 – 15 minut pod przykryciem z ściereczki do czasu aż
drożdże zaczną pracować.W międzyczasie przesiać
mąkę do większej miski, dodać
sól i wymieszać. Wlać spieniony rozczyn z
drożdży i wymieszać drewnianą łyżką. Dodawać stopniowo
żółtka cały czas mieszając, aż ciasto będzie już gładkie. Wyrabiać je jeszcze przez około 3-5 minut.Następnie stopniowo dodawać
olej cały czas zagniatając ciasto. Wyrabiać przez około 10 minut, do czasu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.Wyjąć ciasto na stolnicę i powygniatać przez minutę pozbywając się pęcherzy powietrza (ciasto można w tym momencie włożyć z powrotem do miski, przykryć i wstawić do lodówki na noc lub maksymalnie na 24 godziny) lub od razu piec paszteciki.Podsypać
mąkę stolnicę i rozwałkować ciasto na duży prostokąt. Podzielić go na 3 części. Z brzegu paska ułożyć nadzienie i zwinąć długi rulonik z ciasta (zwijamy zaczynając od dłuższego
boku prostokąta od strony z nadzieniem), na końcu zlepić ciasto na całej długości łączenia. Powtórzyć z resztą ciasta.Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, przenieść w zawiniątka i ułożyć je łączeniem do dołu na blaszce, zachowując odstępy. Pokroić nożem (ostrą częścią) na około 4-5 cm kawałki i tak pozostawić ciasto na blaszce. Posmarować
żółtkiem dokładnie roztrzepanym widelcem z
mlekiem i posypać
kminkiem,
czarnuszką,
sezamem lub
siemieniem lnianym. Odstawić na około 1/2 godziny w ciepłe miejsce. W międzyczasie nagrzewać piekarnik do 180 stopni.Wstawić blaszkę do piekarnika i piec przez około 20 minut do czasu aż się zrumienią.Smacznego