ßßß
Składniki:Farsz:– 1 kg kapusty kiszonej;– garść grzybów suszonych;– marchewka;– ziele angielskie, listek laurowy, sól, pieprzKapustę i grzyby wypłukać. Gotować do miękkości z dodatkiem marchewki, 3 kulkami ziela i 2 listkami. Odsączyć, zmielić w maszynce. Wszystko wymieszać doprawiając solą i pieprzem do smaku.Ciasto:– 3 żółtka (w temperaturze pokojowej)– 1/3 szklanki oleju rzepakowego– 40 g świeżych drożdży– 1 łyżeczka cukru– 250 ml dobrze ciepłego (ale nie gorącego) mleka– 350 g mąki pszennej tortowej– 3/4 łyżeczki soliDodatkowo:żółtko do posmarowaniaWykonanie:Żółtka i olej wyjąć wcześniej z lodówki. Do miseczki lub kubka włożyć pokruszone drożdże i rozetrzeć je z cukrem. Dodać ciepłe mleko oraz 1 czubatą łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 – 15 minut pod przykryciem z ściereczki do czasu aż drożdże zaczną pracować.W międzyczasie przesiać mąkę do większej miski, dodać sól i wymieszać. Wlać spieniony rozczyn z drożdży i wymieszać drewnianą łyżką. Dodawać stopniowo żółtka cały czas mieszając, aż ciasto będzie już gładkie. Wyrabiać je jeszcze przez około 3-5 minut.Następnie stopniowo dodawać olej cały czas zagniatając ciasto. Wyrabiać przez około 10 minut, do czasu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.Wyjąć ciasto na stolnicę i powygniatać przez minutę pozbywając się pęcherzy powietrza (ciasto można w tym momencie włożyć z powrotem do miski, przykryć i wstawić do lodówki na noc lub maksymalnie na 24 godziny) lub od razu piec paszteciki.Podsypać mąkę stolnicę i rozwałkować ciasto na duży prostokąt. Podzielić go na 3 części. Z brzegu paska ułożyć nadzienie i zwinąć długi rulonik z ciasta (zwijamy zaczynając od dłuższego boku prostokąta od strony z nadzieniem), na końcu zlepić ciasto na całej długości łączenia. Powtórzyć z resztą ciasta.Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, przenieść w zawiniątka i ułożyć je łączeniem do dołu na blaszce, zachowując odstępy. Pokroić nożem (ostrą częścią) na około 4-5 cm kawałki i tak pozostawić ciasto na blaszce. Posmarować żółtkiem dokładnie roztrzepanym widelcem z mlekiem i posypać kminkiem, czarnuszką, sezamem lub siemieniem lnianym. Odstawić na około 1/2 godziny w ciepłe miejsce. W międzyczasie nagrzewać piekarnik do 180 stopni.Wstawić blaszkę do piekarnika i piec przez około 20 minut do czasu aż się zrumienią.Smacznego