Wykonanie
Pora odhaczyć kolejną pozycję na święta Bożego Narodzenia a
mowa tu oczywiście o pasztecikach- kapuśniaczkach. Pyszne
ciasto drożdżowe połączone z domową
kapustą kiszona i leśnymi
grzybami suszonymi. Malutkie kapuśniaczki, które znikają jeden za drugim.

SKŁADNIKI:składniki na ok 40 - 50 szt- 350 g letniego
mleka- 60 g roztopionego
masła- pół łyżki
cukru- 2 łyżeczki
soli- 2 duże
jajka- 560 g
mąki pszennej- 10 g
drożdży suchych lub 20 g
drożdży świeżychdodatkowo do posmarowania 50 g roztopionego
masła a do posypania nasionka
maku,
kminku,
czarnuszki,
soli morskiej itp.FARSZ-
kapusta kiszona 1kg (
pisałam o tym tu klik)-
grzyby suszone garść-
sól,
pieprz-
ziele angielskie-
kolendra w ziarnie lub mielona-
liść laurowySPOSÓB WYKONANIA-
Drożdże rozpuścić w połowie
mleka, odczekać 5 minut. Resztę
mleka rozmieszać z 60 g
masła,
cukrem i
jajkami.
Mąkę wymieszać z
solą, dodać rozpuszczone
drożdże i resztę składników. Zagniatać, aż powstanie gładkie, miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 h (do podwojenia objętości).- Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą część ciasta rozwałkować na rozmiar mniej więcej 25 x 45 cm. Przekroić nożem na pół. Na każdej połowie ciasta rozłożyć 1/4 nadzienia

- Każdą połowę ciasta zwinąć w rulonik. W taki sam sposób postąpić z drugą, odłożoną częścią ciasta.

- Ruloniki pokroić po lekkim skosi, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić do podwojenia objętości.

- Przed pieczeniem posmarować roztopionym
masłem, posypać
makiem.Piec około 18 - 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 210ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.FARSZ-
kapustę kiszona wstawiamy do garna podlewamy mała ilością
wody i dusimy na małym ogniu- do
kapusty dodajemy
przyprawy, ja
przyprawy układam na gazie
pisałam o tym tu klik-
grzyby suszone zalewam
woda i mocze najlepiej jest to zrobić wieczorem i pozostawić tak na noc- tak gotowe
grzyby najlepiej jeszcze przed podaniem pociąć je na mniejsze kawałeczki będzie łatwiej je konsumować w paszteciku dodaję do
kapusty i dusze do miękkości- gdy
kapusta jest już gotowa odsączam ją i jeżeli tego wymaga tnę na mniejsze kawałeczki i tak gotową układam na cieście

- moja inspiracja do kapuśniaczków pochodzi ze strony "Moje wypieki"kapuśniaczki są przepyszne możemy je wykonać wcześniej a w dniu wigilii podgrzać w piekarniku i cieplutkie podawać do barszczuSmacznego