ßßß Cookit - przepis na Kapuśniaczki

Kapuśniaczki

nazwa

Wykonanie

Doskonałe do barszczu lub jako samodzielna przekąska.
Ciasto:
1 kg mąki pszennej
100 g świeżych drożdży
2 całe jajka
4 żółtka
2 szklanki letniego mleka
125 g masła (rozpuścić) - ja dałam 0,5 szklanki oleju
1 łyżka soli
2 łyżeczki cukru
1. Przesiać 2 szklanki mąki, dodać rozkruszone drożdże, 2 szklanki mleka, 2 łyżeczki cukru. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Przesiać pozostałą mąkę dodać jajka, żółtka, sól i wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrobić przez 15 min. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia.
Farsz:
1 kg kiszonej kapusty
grzyby suszone wg własnego uznania
Grzyby zalać wrzątkiem najlepiej na noc. Następnie w tej samej wodzie gotować je około 0,5 godz. Kapustę drobno pokroić, dodać również drobno pokrojone grzyby. Doprawić pieprzem i vegetą.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na kawałki, wałkujemy na grubość 0 , 5 cm. Wycinamy krążki (ja wycinałam słoikiem), nakładamy farsz i zlepiamy pieroga.
4. Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem. Piec około 15 minut w 180 st.
Źródło:http://kuchniaaniz.blogspot.com/2014/11/kapusniaczki.html