Wykonanie
Doskonałe do barszczu lub jako samodzielna przekąska.

Ciasto:1 kg
mąki pszennej100 g świeżych
drożdży2 całe
jajka4
żółtka2 szklanki letniego
mleka125 g
masła (rozpuścić) - ja dałam 0,5 szklanki
oleju1 łyżka
soli2 łyżeczki
cukru1. Przesiać 2 szklanki
mąki, dodać rozkruszone
drożdże, 2 szklanki
mleka, 2 łyżeczki
cukru. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.2. Przesiać pozostałą
mąkę dodać
jajka,
żółtka,
sól i wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrobić przez 15 min. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia.

Farsz:1 kg
kiszonej kapustygrzyby suszone wg własnego uznania
Grzyby zalać wrzątkiem najlepiej na noc. Następnie w tej samej wodzie gotować je około 0,5 godz.
Kapustę drobno pokroić, dodać również drobno pokrojone
grzyby. Doprawić
pieprzem i
vegetą.3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na kawałki, wałkujemy na grubość 0 , 5 cm. Wycinamy krążki (ja wycinałam słoikiem), nakładamy farsz i zlepiamy pieroga.4. Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym
jajkiem. Piec około 15 minut w 180 st.