Wykonanie

Składniki na ok.40 pasztecików350g
mąki pełnoziarnistej pszennej50g
masła3
żółtka50g
drożdży250ml
mleka 1,5% tłuszczu1 łyżka
cukru brązowegoŁyżeczka
soliFarsz75g
suszonych grzybów40dkg
kapusty zasmażanej np. STĄD1 łyżeczka
oliwy z oliwek
Przygotowanie
Drożdże rozmieszać w misce w ciepłym
mleku z dodatkiem
cukru i odstawić w ciepłe miejsca aż zaczyn się spieni.
Mąkę połączyć z
solą i dwoma i pół
żółtkami a następnie wymieszać z zaczynem. Mieszając dodawać miękkie
masło. Ciasto gnieść przez około 10 minut. Aby odeszło od ręki można dłonie przesmarować
oliwą z oliwek. Ciasto odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
Grzyby moczyć przez 12 godzin, następnie odsączyć, pokroić i przesmażyć na
oliwie. Podczas smażenia dodać
kapustę. Wszystko razem wymieszać.

Ciasto rozwałkować na prostokąt i wyciąć 4-5 podłużnych pasów. Pasy kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na pasy ciasta nakładać z jednego brzegu farsz. Zawijać
ciastem i zaklejać a następnie przetaczać łączeniem w dół i lekko spłaszczać dłonią. Nadziane ciasto kroić w porcje. Pozostałą część
żółtka połączyć z 2-3 łyżkami
mleka i rozkłócić. Smarować paszteciki z wierzchu i odstawić przez pieczeniem na 30 minut w ciepłe miejsce. Piec w 180 stopniach przez 25-30 minut. Patrzeć czy się nie rumienią za bardzo. Kroić gdy ostygnął.

Te paszteciki przygotowałam w Wigilię, ale sprawdzą się na pewno na każdej imprezie czy w innych okolicznościach.Polecam :)SMACZNEGO SIOSTRY!