ßßß Cookit - przepis na Diabelska zupa krem z czerwonej papryki- Paliwo Rakietowe

Diabelska zupa krem z czerwonej papryki- Paliwo Rakietowe

nazwa

Wykonanie

Składniki i przepis na wywar (bulion):
Składniki:
1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka
1 cebula
por
3 marchewki
2 pietruszki
1/4 selera
natka kopru
natka pietruszki
ziele angielskie
liście laurowe
czosnek (5 ząbków obrane)
czubata łyżka ususzonych papryczek chilli
8 czerwonych papryk
3 duże cebule
1 łyżeczka masła
Przygotowanie wywaru:
Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam zamiast porcji rosołowej nową bulionetkę Knorr. Więcej o bulionetce na samym końcu posta. Wy oczywiście możecie zrobić tradycyjny wywar na porcji rosołowej lub dowolnym mięsie. Wywar na zupę gotuję na średnim ogniu pod przykryciem do momentu aż warzywa zmiękną. Gdy wywar będzie gotowy wyławiam z niego por, ponieważ niszy on blender (2 już straciłam). Całą resztę można spokojnie miksować bez obaw.
Dodatkowo:
Do gotującego się wywaru dodaję uduszoną paprykę. Dusiłam ją w głębokiej patelni gdzie dodałam masło i posiekana cebulę. Paprykę doprawiłam szczyptą soli himalajskiej i pieprzem. Dusiła się około 30-40 minut.
Całość zmiksowałam blenderem.
Dodatki:
Zupę dodatkowo doprawiłam kefirem. Dzięki niemu zupa jest nieco mniej ostra :)
"Bulionetka do duszonych mięs Knorr jest doskonałym sposobem na wydobycie prawdziwie głębokiego, mięsnego smaku dania. Stanowi niezawodną bazę do gulaszów. Polecam wypróbowanie działania Bulionetki w moich przepisach na Duszoną wołowinę z ciemnym piwem Guinness oraz Wołowinę duszoną. W swojej kuchni dodaję Bulionetkę również do dań z mięsa mielonego, np. do sosu bolognesu, aby wzbogacić ich mięsny smak i aromat. Bulionetka znajdzie swoje zastosowanie również jako baza do sosu, który następnie zagęszczamy do smaku mąką kukurydzianą zmieszaną z niewielką ilością zimnej wody. Polecam szczególnie mój przepis na sos pieczeniowy, przyrządzany na pieczonych kościach, do którego dodaję smażoną cebulkę - efekt jest po prostu pyszny! Używam Bulionetki również jako glazury dla steków, nadając im w ten sposób piękny połysk i cudowny, głęboki aromat". -> Marco Pierre White, ambasador Bulionetki do duszonych dań Knorr
Składniki
bulion drobiowy [woda, mięso kurze (0,2%)]
sól
tłuszcz palmowy
cukier
ekstrakt drożdżowy
tłuszcz kurzy (2,0%)
marchew (1,4%)
aromaty (w tym jęczmień)
por (0,9%)
substancje żelujące: guma ksantanowa, mączka chleba świętojańskiego
natka pietruszki
czosnek
pieprz
syrop karmelowy
maltodekstryna
barwnik: karoteny
Może zawierać seler.
Marka
Knorr
Cechy
1 bulionetka na 400 g mięsa
doskonały smak leży w naszej naturze bez: konserwantów, sztucznych barwników, glutaminianu sodu
długo gotowana na wolnym ogniu
Nazwa produktu uregulowana prawnie
Bulion drobiowy
Pozostałe informacje
1 porcja** zawiera: 65 kJ 15 kcal <1%*
W 100 ml: 25 kJ/5 kcal
Pakowany w atmosferze ochronnej.
Produkt może naturalnie krystalizować, co nie wpływa na jego jakość.
*% referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
**Opakowanie pozwala na przygotowanie 4 porcji po 250 ml (1 bulionetka to 2 porcje)
Zalecenia dla alergików
Seler - Może zawierać
Jęczmień - Zawiera
Dodatki
MSG (glutaminian) - Nie zawiera
Barwniki sztuczne - Nie zawiera
Substancje konserwujące - Nie zawiera
Przechowywanie
Przechowywać w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce, zużyć w ciągu 3 dni.
Przygotowanie i stosowanie
Sposób użycia:
Bulionetkę rozpuść w 500 ml wrzącej wody. Jeśli wolisz delikatniejszy bulion, rozpuść bulionetkę w 1 l wrzącej wody.
Bulionetkę możesz dodawać też bezpośrednio do dania
Źródło:http://claudittemisscooking.blogspot.com/2014/11/diabelska-zupa-krem-z-czerwonej-papryki.html