Wykonanie


Składniki i przepis na
wywar (
bulion):Składniki:1 bulionetka Knorr do dań duszonych z
kurczaka1
cebulapor3
marchewki2
pietruszki1/4
seleranatka pietruszkiziele angielskieliście laurowekawałek
białej kapusty1 główka
kalafioraPrzygotowanie
wywaru:
Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam zamiast porcji rosołowej nową bulionetkę Knorr (firma Knorr przysłała do mnie produkty w celu ich przetestowania stąd też pojawiają się w przepisach na zupy). Więcej o bulionetce na samym końcu posta. Wy oczywiście możecie zrobić tradycyjny
wywar na porcji rosołowej lub dowolnym
mięsie.
Wywar na zupę gotuję na średnim ogniu pod przykryciem do momentu aż warzywa zmiękną. Gdy
wywar będzie gotowy wyławiam z niego
por, ponieważ niszy on blender (2 już straciłam). Całą resztę można spokojnie miksować bez obaw.Dodatkowo:Do gotującego się
wywaru dodaję umyty
kalafior podzielony na różyczki. Gotuje jeszcze 15 minut pod przykryciem i doprawiam do smaku.Całość zmiksowałam blenderem.Dodatki:Zupę dodatkowo
przyprawą chilli i świeżym
koperkiem.





Składniki
bulion drobiowy [
woda,
mięso kurze (0,2%)]
sóltłuszcz
palmowycukierekstrakt
drożdżowytłuszcz kurzy (2,0%)
marchew (1,4%)aromaty (w tym jęczmień)
por (0,9%)substancje żelujące: guma ksantanowa, mączka
chleba świętojańskiego
natka pietruszkiczosnekpieprzsyrop karmelowymaltodekstrynabarwnik: karotenyMoże zawierać
seler.
MarkaKnorrCechy1 bulionetka na 400 g
mięsadoskonały smak leży w naszej naturze bez: konserwantów, sztucznych barwników, glutaminianu
sodudługo gotowana na wolnym ogniuNazwa produktu uregulowana prawnie
Bulion drobiowyPozostałe informacje1 porcja** zawiera: 65 kJ 15 kcal <1%*W 100 ml: 25 kJ/5 kcalPakowany w atmosferze ochronnej.Produkt może naturalnie krystalizować, co nie wpływa na jego jakość.*% referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).**Opakowanie pozwala na przygotowanie 4 porcji po 250 ml (1 bulionetka to 2 porcje)Zalecenia dla alergików
Seler - Może zawieraćJęczmień - ZawieraDodatkiMSG (glutaminian) - Nie zawieraBarwniki sztuczne - Nie zawieraSubstancje konserwujące - Nie zawieraPrzechowywaniePrzechowywać w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce, zużyć w ciągu 3 dni.Przygotowanie i stosowanieSposób użycia:Bulionetkę rozpuść w 500 ml wrzącej
wody. Jeśli wolisz delikatniejszy
bulion, rozpuść bulionetkę w 1 l wrzącej
wody.Bulionetkę możesz dodawać też bezpośrednio do dania."Bulionetka do duszonych
mięs Knorr jest doskonałym sposobem na wydobycie prawdziwie głębokiego,
mięsnego smaku dania. Stanowi niezawodną bazę do gulaszów. Polecam wypróbowanie działania Bulionetki w moich przepisach na Duszoną
wołowinę z
ciemnym piwem Guinness oraz
Wołowinę duszoną. W swojej kuchni dodaję Bulionetkę również do dań z
mięsa mielonego, np. do sosu bolognesu, aby wzbogacić ich
mięsny smak i aromat. Bulionetka znajdzie swoje zastosowanie również jako baza do sosu, który następnie zagęszczamy do smaku
mąką kukurydzianą zmieszaną z niewielką ilością zimnej
wody. Polecam szczególnie mój przepis na
sos pieczeniowy, przyrządzany na pieczonych kościach, do którego dodaję smażoną
cebulkę - efekt jest po prostu pyszny! Używam Bulionetki również jako glazury dla
steków, nadając im w ten sposób piękny połysk i cudowny, głęboki aromat". -> Marco Pierre White, ambasador Bulionetki do duszonych dań Knorr