Wykonanie
Sałatka pełna zdrowia – z komosy ryżowej . W środku znajduje się soczysta
pomarańcza oraz wybuchowy
granat . Nie brakuje chrupiących, lekko podprażonych
nerkowców oraz słodkich
jagód goji . Są też lepkie, świeże
daktyle oraz aromatyczne wiórki
kokosa . Można też natrafić na kawałki wegańskiej waniliowej
białej czekolady ! Czego chcieć więcej? Chyba już nic nie potrzeba… można jeść! 😀

kokosowa komosa ryżowa z
pomarańczą,
granatem, świeżymi
daktylami, prażonymi
nerkowcami,
waniliową białą czekoladą i
jagodami gojicoconut quinoa with orange, pomegranate, fresh dates, toasted cashews, vanilla white chocoalate and goji berriesSkładniki:50-60g komosy ryżowej
pomarańczaowoce z 1/2
granatu4 świeże
daktylegarstka podprażonych
nerkowców (na suchej patelni)waniliowa
biała czekolada (wegańska; dowolna ilość)łyżka
jagód gojiKomosę ugotować, najlepiej wieczorem, na sypko w szklance
wody. Ostudzić i wstawić do lodówki. Rano wymieszać z
granatem, wyfiletowaną
pomarańczą, wypestkowanymi i posiekanymi
daktylami,
nerkowcami oraz posiekaną
czekoladą. Przełożyć do miseczki i zajadać. Smacznego!Wczoraj był pomysł na
makaron z
BIO tofu marynowanym w sosie tamari, a dziś pulpeciki z jego udziałem. Delikatne, lekko
orzechowe podane z
sosem pomidorowym oraz pieczonymi młodymi ziemniaczkami .Inspirowałam się oczywiście pulpecikami z przepisu kochanej Marty, z jej książki Jadłonomia

orzechowe pulpeciki z
tofu marynowanego w sosie tamari podane z
sosem pomidorowym oraz pieczonymi młodymi ziemniaczkamipeanut butter ‚meatballs’ with
tofu in tamari sauce served with tomato sauce and baked early potatoesSkładniki:

1/2 kostki
BIO tofu marynowanego w sosie tamari1/4 szklanki
płatków jaglanych
pieprzłyżka
masła orzechowegoprzyprawy:
bazylia,
oregano,
pietruszka,
tymianek, wędzona
papryka i odrobina ostrej wędzonej
Tofu zmiksować z składnikami lub tak jak ja pokruszyć i zagnieść całość razem dłońmi. Formować dowolnej wielkości pulpeciki i podsmażyć chwilę na
oleju, do uzyskania chrupiącej ‚skórki’.sos (pomysł własny):
cebula, ząbek
czosnku,
pieprz,
sól morska,
bazylia i jeden duży
pomidor – podsmażyć
cebulę i
czosnek na
oleju, dodać
pomidora i
przyprawy – dusić na średnim ogniu, a na koniec zmiksowaćziemniaczki : kilka małych
młodych ziemniaków (podobnej wielkości) wyszorować, doprawić
solą morską i
pieprzem, wędzoną
papryką, granulowanym
czosnkiem oraz
tymiankiem, wymieszać z
olejem i piec w 200-220 stopniach Celsjusza ok. 30 min.Całość podawać w dowolnej kombinacji lub tak jak na zdjęciu powyżej. Smacznego!Więcej o
tofu z
serii BIO firmy pol
soja znajdziecie tutaj oraz na stronie Współpraca .Czas upływa, coraz bliżej maturalnych wyników. Na samą myśl zaczyna bić mi mocniej
serce. Spełnienie marzeń jest tak blisko i tylko jedno mnie od nich dzieli. Tymczasem, chcę wyluzować i nie rozmyślać zbyt wiele, jeszcze do… trzydziestego?. Słońce wychodzi zza chmur, dziś na pewno będzie piękna pogoda, jak i przez następne dniKorzystajmy!Udanego czwartku!
