ßßß Cookit - przepis na Sałatka zdrowia i pulpeciki na obiad.

Sałatka zdrowia i pulpeciki na obiad.

nazwa

Wykonanie

Sałatka pełna zdrowia – z komosy ryżowej . W środku znajduje się soczysta pomarańcza oraz wybuchowy granat . Nie brakuje chrupiących, lekko podprażonych nerkowców oraz słodkich jagód goji . Są też lepkie, świeże daktyle oraz aromatyczne wiórki kokosa . Można też natrafić na kawałki wegańskiej waniliowej białej czekolady ! Czego chcieć więcej? Chyba już nic nie potrzeba… można jeść! 😀
kokosowa komosa ryżowa z pomarańczą, granatem, świeżymi daktylami, prażonymi nerkowcami, waniliową białą czekoladą i jagodami goji
coconut quinoa with orange, pomegranate, fresh dates, toasted cashews, vanilla white chocoalate and goji berries
Składniki:
50-60g komosy ryżowej
pomarańcza
owoce z 1/2 granatu
4 świeże daktyle
garstka podprażonych nerkowców (na suchej patelni)
waniliowa biała czekolada (wegańska; dowolna ilość)
łyżka jagód goji
Komosę ugotować, najlepiej wieczorem, na sypko w szklance wody. Ostudzić i wstawić do lodówki. Rano wymieszać z granatem, wyfiletowaną pomarańczą, wypestkowanymi i posiekanymi daktylami, nerkowcami oraz posiekaną czekoladą. Przełożyć do miseczki i zajadać. Smacznego!
Wczoraj był pomysł na makaron z BIO tofu marynowanym w sosie tamari, a dziś pulpeciki z jego udziałem. Delikatne, lekko orzechowe podane z sosem pomidorowym oraz pieczonymi młodymi ziemniaczkami .Inspirowałam się oczywiście pulpecikami z przepisu kochanej Marty, z jej książki Jadłonomia
orzechowe pulpeciki z tofu marynowanego w sosie tamari podane z sosem pomidorowym oraz pieczonymi młodymi ziemniaczkami
peanut butter ‚meatballs’ with tofu in tamari sauce served with tomato sauce and baked early potatoes
Składniki:
1/2 kostki BIO tofu marynowanego w sosie tamari
1/4 szklanki płatków jaglanych
pieprz
łyżka masła orzechowego
przyprawy: bazylia, oregano, pietruszka, tymianek, wędzona papryka i odrobina ostrej wędzonej
Tofu zmiksować z składnikami lub tak jak ja pokruszyć i zagnieść całość razem dłońmi. Formować dowolnej wielkości pulpeciki i podsmażyć chwilę na oleju, do uzyskania chrupiącej ‚skórki’.
sos (pomysł własny): cebula, ząbek czosnku, pieprz, sól morska, bazylia i jeden duży pomidor – podsmażyć cebulę i czosnek na oleju, dodać pomidora i przyprawy – dusić na średnim ogniu, a na koniec zmiksować
ziemniaczki : kilka małych młodych ziemniaków (podobnej wielkości) wyszorować, doprawić solą morską i pieprzem, wędzoną papryką, granulowanym czosnkiem oraz tymiankiem, wymieszać z olejem i piec w 200-220 stopniach Celsjusza ok. 30 min.
Całość podawać w dowolnej kombinacji lub tak jak na zdjęciu powyżej. Smacznego!Więcej o tofu z serii BIO firmy pol soja znajdziecie tutaj oraz na stronie Współpraca .
Czas upływa, coraz bliżej maturalnych wyników. Na samą myśl zaczyna bić mi mocniej serce. Spełnienie marzeń jest tak blisko i tylko jedno mnie od nich dzieli. Tymczasem, chcę wyluzować i nie rozmyślać zbyt wiele, jeszcze do… trzydziestego?. Słońce wychodzi zza chmur, dziś na pewno będzie piękna pogoda, jak i przez następne dni
Korzystajmy!
Udanego czwartku!
Źródło:http://www.anappleaday.pl/2015/06/saatka-zdrowia-i-pulpeciki-na-obiad.html