ßßß Cookit - przepis na Hasselback

Hasselback

nazwa

Wykonanie

Przepis ten widziałam wielokrotnie na różnych blogach. Tylko nie wiem dlaczego, tak długo czekałam , żeby je zrobić. Wyszły świetne, pasowały idealnie do "kotletów teściowej" o których opowiem w kolejnym poście. Smacznego:)
SKŁADNIKI:
ziemniaki 6 - 8 szt
czosnek 2 ząbki
masło
sol i pieprz
zioła suszone u mnie:
bazylia
oregano
pietruszka
papryka mielona słodka
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki dokładnie umyć i suszyć.Ja musiałam swoje obrać, nie były "najładniejsze". Następnie ułożyć na łyżce , jeżeli są większe to na drewnianej łyżce i kroić w plasterki. Łyżka ochroni przed przecięciem ziemniaka do końca. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Posmarować nim ziemniaki. jeżeli ktoś lubi większą ilość czosnku, można włożyć plasterki czosnku pomiędzy plastry ziemniaka. Ułożyć ziemniaki w żaroodpornym naczyniu posypać solą i pieprzem oraz przyprawami. Oczywiście przyprawy można dowolnie zmieniać. Ziemniaki polać odrobina masła- ja użyłam masła w płynie. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec ok 30 minut lub do miękkości ziemniaków.Smacznego:)
Źródło:http://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.com/2012/12/hasselback.html