ßßß
waniliowo-daktylowy krem z tofu podany z kokosowo-limonkową granolą z patelni z orzechami makadamia oraz bananemvanilla-dates tofu cream served with cococnut-lime granola from the pan with macadamia nuts and bananaSkładniki:krem z tofu :
ok. 150g tofu naturalnego (połowa kostki)ok. 1/4-1/3 szklanki mleka roślinnego (tu: sojowe)mielona waniliakilka posiekanych i wypestkowanych świeżych daktyliWszystko bardzo dokładnie ze sobą zmiksować i najlepiej wstawić na noc do lodówki, by krem nabrał jeszcze lepszego smaku.granola z patelni :4-5 łyżek płatków owsianychłyżka wiórek kokosowychpłatki kokosowesok z połowy limonkiopcjonalnie: skórka otarta z połowy limonki (wyparzonej i wyszorowanej!)łyżka syropu klonowegoposiekane orzechy makadamia (lub inne)Na rozgrzanej patelni podprażyć płatki owsiane z wiórkami i płatkami kokosowymi oraz orzachami makadamia. Następnie dodać sok z limonki, skórkę oraz syrop klonowy. Chwilę smażyć aż składniki się zlepią ze sobą, granola powinna być w całości pokryta syropem, chrupiąca. Przełożyć do miseczki/na talerz i na chwilę pozostawić do ostygnięcia. Podawać z kremem tofu lub mlekiem roślinnym/jogurtem sojowym (lub innym). Smacznego!Dziś też kolejna propozycja obiadowa – tym razem kotleciki z batatów . W zasadzie burgerami też je można nazwać – świetnie sprawdzą się w chrupiącej, domowej bułce. Uzupełniłam zapasy batatów, więc znowu królują w mojej kuchni. Wczoraj wpadłam na pomysł by wraz z czerwoną soczewicą oraz kaszą jaglaną zrobić z ich udziałem właśnie takie kotleciki. Nie są zbyt zwarte, ale za to chrupiące z zewnątrz, a w środku miękkie, rozpływające się w ustach. Podałam je z cytrynowym tahini oraz ulubionymi kiełkami z rzodkiewki .
pieczone batatowe kotleciki z czerwoną soczewicą i kaszą jaglaną podane z cytrynowym tahini, kiełkami z rzodkiewki i pietruszkąbaked sweet potato burgers with red lentils and millet served with lemon tahini, radish sprouts and parsleySkładniki:jeden niewielki batat (upieczony)3 łyżki czerwonej soczewicy
2 łyżki kaszy jaglanejłyżka mielonego (złotego) siemienia lnianegoprzyprawy: cynamon, słodka wędzona papryka, chilli, pieprz, kumin, suszona pietruszka; z ulubionych dodałam jeszcze: majeranek, cząber, trochę czosnku niedźwiedziegołyżka łuskanego sezamuBatata upiec w foli (dokładnie wymyty) w 220 stopniach Celsjusza ok. 30-50 min., w zależności od wielkości – musi być miękki. W międzyczasie ugotować kaszę jaglaną oraz soczewicę. Gdy batat będzie już gotowy – obrać go i rozgnieść na puree. Następnie dodać ugotowaną kaszę i soczewicę. Przyprawić do smaku, wmieszać siemię i odstawić na chwilę do zgęstnienia. Potem formować dowolnej wielkości kotleciki, które ułożyć na papierze do pieczenia i piec w 200 stopniach ok. 30 min. przy czym po 20 min. obrócić na drugą stronę – uwaga, są delikatne. Smacznego!cytrynowe tahini : łyżka tahini, łyżka soku z cytryny i woda – połączyć ze sobą tak aby powstał lejący się ‚sos’Czasu zatrzymać się nie da, a on mknie jak szalony. Najważniejsze, by dobrze z niego korzystać, bo często druga taka chwila może się nie wydarzyć, może nie być już więcej okazji… Pnąć stale do przodu, nie stać bezczynnie w miejscu. Żyć, uśmiechać się, działać! Tak motywująco, na poniedziałek 😉Miłego tygodnia!