ßßß
nocny kokosowo-jogurtowy mus owsiany z daktylami i nerkowcami przełożony kakaowym kremem awokado-banan*overnight coconut-joghurt oat mousse with dates and cashews served with cocoa avocado-banana cream*krem jest nieco cięższy od musu, dlatego też zatopił się w środku 😉Składniki:5 łyżek płatków owsianych2-3 duże świeże daktyle
ok. 1/3 szklanki mleka roślinnego (tu: ryżowe waniliowe)kubeczek naturalnego jogurtu sojowego 125głyżka wiórek kokosowychgarść nerkowcówmusawokado-banan: duży dojrzały banana, 1/2 dojrzałego awokado, kopiastałyżeczka naturalnego kakao, 2 świeże daktyle, łyżeczka soku z cytrynyPłatki owsiane zmiksować z pozostałymi składnikami, poza nerkowcami, które należy wmieszać po zmiksowaniu. Przekładać na przemian w słoiczku/wysokiej szklance – raz mus owsiany, raz krem z awokado i banana. Szczelnie zamknąć i wstawić na całą noc do lodówki. Rano śniadanie gotowe – Smacznego!Dziś mam też dla Was pomysł na pożywny i zdrowy obiad, który równie dobrze nada się do lunchbox’a 😉 Jest to po prostu kasza jaglana z jarmużem i suszonymi pomidorami oraz pieczonym batatem i marchwią . Jak można zauważyć – często lubię przyrządzać w ten sposób warzywa
kasza jaglana z smażonym jarmużem i suszonymi pomidorami, pieczonym batatem oraz marchwiąmillet with fried kale and dried tomatoes, baked sweet potato and carrotSkładniki:kasza jaglana (dowolna ilość, mniej więcej 3-4 łyżki suchej – ugotować na sypko)1/2 cebuli
ząbek czosnku4 suszone pomidory (zawsze używam te bez oleju)spora garść świeżego jarmużu1/2 sporego batataśrednia marchewprzyprawy: słodka wędzona papryka, pieprz, suszona pietruszka, sól morska, chilli, cynamon, cząberNa początek pokroić w kostkę/plastry marchew oraz batata. Przyprawić, natrzeć oliwą (z wytłoczyn) lub olejem. Piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 20-25 min. (zależy od wielkości kostki). W międzyczasie usmażyć cebulę oraz czosnek, doprawić pieprzem. Następnie dodać posiekane pomidory oraz jarmuż i chwilę smażyć. Na patelni wymieszać wraz z ugotowaną kaszą jaglaną, a na koniec dodać jeszcze pieczone warzywa. Podawać z dowolnymi dodatkami np. pestkami dyni lub słonecznikiem, świetne też z sosem z tahini. Smacznego!Słońce powoli wychodzi zza chmur, za oknem bardzo pogodnie. Od razu na twarzy maluje się uśmiech i niech nie znika przez cały ten tydzieńMiłego tygodnia!