Wykonanie
Postanowiłam przygotować śniadanie na dziś wczorajszego wieczora.
Płatki owsiane zmiksowałam z
jogurtem sojowym,
kokosem i świeżymi
daktylami tworząc w ten sposób mus owsiany, który nocą nabierał gęstości. Do niego wmieszałam ulubione
nerkowce . Przekładając go do słoika pomyślałam, że jeszcze lepiej będzie smakować, gdy przełożę go słodkim
kakaowym kremem z
awokado i
banana . To był strzał w dziesiątkę! Śniadanie, które wygląda i smakuje niczym deser, można się zasłodzić. Idealne na przyjemny początek tygodnia 😉
nocny
kokosowo-
jogurtowy mus owsiany z
daktylami i
nerkowcami przełożony
kakaowym kremem
awokado-
banan*overnight coconut-
joghurt oat mousse with dates and cashews served with cocoa
avocado-
banana cream*krem jest nieco cięższy od musu, dlatego też zatopił się w środku 😉Składniki:5 łyżek
płatków owsianych2-3 duże świeże
daktyleok. 1/3 szklanki
mleka roślinnego (tu:
ryżowe waniliowe)kubeczek
naturalnego jogurtu sojowego 125głyżka wiórek
kokosowychgarść
nerkowcówmus
awokado-
banan: duży dojrzały
banana, 1/2 dojrzałego
awokado, kopiastałyżeczka naturalnego
kakao, 2 świeże
daktyle, łyżeczka
soku z cytrynyPłatki owsiane zmiksować z pozostałymi składnikami, poza
nerkowcami, które należy wmieszać po zmiksowaniu. Przekładać na przemian w słoiczku/wysokiej szklance – raz mus owsiany, raz krem z
awokado i
banana. Szczelnie zamknąć i wstawić na całą noc do lodówki. Rano śniadanie gotowe – Smacznego!Dziś mam też dla Was pomysł na pożywny i zdrowy obiad, który równie dobrze nada się do lunchbox’a 😉 Jest to po prostu
kasza jaglana z
jarmużem i
suszonymi pomidorami oraz pieczonym
batatem i marchwią . Jak można zauważyć – często lubię przyrządzać w ten sposób warzywa
kasza jaglana z smażonym
jarmużem i
suszonymi pomidorami, pieczonym
batatem oraz marchwiąmillet with fried kale and dried tomatoes, baked sweet potato and carrotSkładniki:
kasza jaglana (dowolna ilość, mniej więcej 3-4 łyżki suchej – ugotować na sypko)1/2
cebuliząbek
czosnku4
suszone pomidory (zawsze używam te bez
oleju)spora garść świeżego
jarmużu1/2 sporego
batataśrednia
marchewprzyprawy: słodka wędzona
papryka,
pieprz,
suszona pietruszka,
sól morska,
chilli,
cynamon, cząberNa początek pokroić w kostkę/plastry
marchew oraz
batata. Przyprawić, natrzeć
oliwą (z wytłoczyn) lub
olejem. Piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 20-25 min. (zależy od wielkości kostki). W międzyczasie usmażyć
cebulę oraz
czosnek, doprawić
pieprzem. Następnie dodać posiekane
pomidory oraz
jarmuż i chwilę smażyć. Na patelni wymieszać wraz z ugotowaną
kaszą jaglaną, a na koniec dodać jeszcze pieczone warzywa. Podawać z dowolnymi dodatkami np.
pestkami dyni lub
słonecznikiem, świetne też z sosem z tahini. Smacznego!Słońce powoli wychodzi zza chmur, za oknem bardzo pogodnie. Od razu na twarzy maluje się uśmiech i niech nie znika przez cały ten tydzieńMiłego tygodnia!