ßßß
nocna kokosowo-waniliowa owsianka z chia, daktylami, nerkowcami oraz granatemovernight cococnut-vanilla oatmeal with chia, dates, cashews and pomegranateSkładniki:
5 łyżek płatków owsianychłyżka nasion chia4 (duże i lepkie) posiekane daktylemielona waniliałyżka wiórek kokosowych1/2 szklanki mleka roślinnego (tu: owsiane)kilka łyżek mleczka kokosowego ok. 4-5nerkowce (dowolna ilość)owoce granatuWszystkie składniki umieścić w miseczce i wymieszać ze sobą bardzo dokładnie (oprócz granatu). Wstawić na noc do lodówki. Wieczorem można też już obrać granat. Rano wymieszać owoce z gotową owsianką i przełożyć do miseczki. Podawać z innymi dowolnymi dodatkami. Smacznego!Wskazówka: Aby nie była zbyt zimna, warto przed podaniem wyciągnąć na jakieś 15-30min. 😉Z mleczkiem kokosowym nie tylko słodkości smakują wyjątkowo, ale również dania wytrawne. Szczególnie uwielbiam je w curry, które właśnie wczoraj przyrządziłam na obiad. Kombinacja składników i smaków to moja „inwencja twórcza” – nie byłabym sobą, gdybym nie wymyśliła tego dnia po swojemu 😉 Pikantne kokosowo-pomidorowe curry z boczniakami, jarmużem, słodkim pieczonym batatem oraz marchwią, a do tego aromatyczny ryż jaśminowy .
curry kokosowo-pomidorowe z boczniakami, jarmużem, pieczonym batatem oraz marchwią podane z ryżem jaśminowymcoconut-tomato curry with oysters, kale, baked sweet potato and carrot served with jasmin riceSkładniki:ryż jaśminowy (dowolna ilość, ugotowany na sypko)
1/2 cebuliząbek czosnku4 duże boczniaki (umyte i osuszone)marchew oraz batat (pokrojone w kostkę i upieczone w 200 stopniach z pieprzem, solą morską i oliwą, ok. 20 min.)spora garść jarmużuprzyprawy: Tikka Curry, pieprz, słodka wędzona papryka, kurkuma, suszona pietruszkaok. 1/3 szklanki passaty pomidorowejkilka łyżek mleczka kokosowego (4-5)Na patelni usmażyć cebulę wraz z czosnkiem. Po czasie dodać pokrojone boczniaki. Następnie garść jarmużu i upieczonego batata oraz marchew. Wszystko chwilę podsmażyć i przyprawić. Wlać passatę oraz mleczko i dusić na małym ogniu ok. 5-10 min. Podawać z ugotowanym ryżem, posypać świeżą pietruszką. Smacznego!Udanego tygodnia! Szczery uśmiech na twarzy i do przodu 😉Polecam oba filmy!