Wykonanie
W poniedziałkowy poranek zdecydowanie najlepiej sprawdza się pełna zdrowia, dodająca energii owsianka, zresztą jak w każdy dzień 😉 Warto ją sobie zaserwować na dobry początek tygodnia. U mnie dziś owsianka na zimno, którą najczęściej serwuję latem, aczkolwiek o każdej
porze roku zachwyca konsystencją i smakiem. Jako, że miałam w domu
owoc granatu pomyślałam, że świetnie się sprawdzi w połączeniu z intensywnie
kokosową owsianką. Połączyłam te smaki wraz z aromatyczną
wanilią oraz słodkimi
daktylami . Do tego w środku
ukryłam zdrowe nasionka chia oraz ulubione
nerkowce . Smakowała niczym kokosanki ! To śniadanie przekonało mnie, że czas powrócić do „nocnych” owsianek, są wyjątkowePoza tym, muszę częściej kupować
granaty!
nocna
kokosowo-waniliowa owsianka z chia,
daktylami,
nerkowcami oraz
granatemovernight cococnut-vanilla oatmeal with chia, dates, cashews and pomegranateSkładniki:
5 łyżek
płatków owsianychłyżka nasion chia4 (duże i lepkie) posiekane
daktylemielona
waniliałyżka wiórek
kokosowych1/2 szklanki
mleka roślinnego (tu: owsiane)kilka łyżek
mleczka kokosowego ok. 4-5
nerkowce (dowolna ilość)
owoce granatuWszystkie składniki umieścić w miseczce i wymieszać ze sobą bardzo dokładnie (oprócz
granatu). Wstawić na noc do lodówki. Wieczorem można też już obrać
granat. Rano wymieszać
owoce z gotową owsianką i przełożyć do miseczki. Podawać z innymi dowolnymi dodatkami. Smacznego!Wskazówka: Aby nie była zbyt zimna, warto przed podaniem wyciągnąć na jakieś 15-30min. 😉Z
mleczkiem kokosowym nie tylko słodkości smakują wyjątkowo, ale również dania wytrawne. Szczególnie uwielbiam je w
curry, które właśnie wczoraj przyrządziłam na obiad. Kombinacja składników i smaków to moja „inwencja twórcza” – nie byłabym sobą, gdybym nie wymyśliła tego dnia po swojemu 😉 Pikantne
kokosowo-
pomidorowe curry z boczniakami,
jarmużem, słodkim pieczonym
batatem oraz marchwią, a do tego aromatyczny
ryż jaśminowy .
curry kokosowo-
pomidorowe z boczniakami,
jarmużem, pieczonym
batatem oraz marchwią podane z
ryżem jaśminowymcoconut-tomato
curry with oysters, kale, baked sweet potato and carrot served with jasmin riceSkładniki:
ryż jaśminowy (dowolna ilość, ugotowany na sypko)
1/2
cebuliząbek
czosnku4 duże boczniaki (umyte i osuszone)
marchew oraz
batat (pokrojone w kostkę i upieczone w 200 stopniach z
pieprzem,
solą morską i
oliwą, ok. 20 min.)spora garść
jarmużuprzyprawy: Tikka
Curry,
pieprz, słodka wędzona
papryka,
kurkuma,
suszona pietruszkaok. 1/3 szklanki passaty pomidorowejkilka łyżek
mleczka kokosowego (4-5)Na patelni usmażyć
cebulę wraz z
czosnkiem. Po czasie dodać pokrojone boczniaki. Następnie garść
jarmużu i upieczonego
batata oraz
marchew. Wszystko chwilę podsmażyć i przyprawić. Wlać passatę oraz mleczko i dusić na małym ogniu ok. 5-10 min. Podawać z ugotowanym
ryżem, posypać świeżą
pietruszką. Smacznego!Udanego tygodnia! Szczery uśmiech na twarzy i do przodu 😉Polecam oba filmy!