ßßß Cookit - przepis na Twarożek z nerkowców i zupa na obiad.

Twarożek z nerkowców i zupa na obiad.

nazwa

Wykonanie

Na śniadanie wegański twarożek, w którym zakochacie się zaraz po pierwszej łyżeczce! Kiedy zobaczyłam go w książce pani Marty od razu zaznaczyłam, by zrobić któregoś poranka. I w końcu jest! Teraz już będzie stałym gościem moich śniadań. Niezwykle delikatny i kremowy. Idealnie słodki. Do tego sycący i z całą pewnością zdrowy. Można dodawać go do różnych dań, smarować nim kanapki czy też po prostu, tak jak ja dziś, zjeść z owocami . Coś dla fanów nerkowców (moje ulubione!)i nie tylko. Uśmiech od razu się pojawia po takiej dawce orzechów!
waniliowy ‚twarożek’ z nerkowców na słodko z ciepłymi truskawkami oraz kiwi
vanilla cashews ‚cottage cheese’ with hot strawberries and kiwi
Składniki:
1/2 szklanki nerkowców namoczonych przez noc w zimnej wodzie
3-4 łyżki mleka roślinnego (u mnie sojowe)
3-4 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżki syropu z agawy
łyżeczka płatków drożdżowych
*dodatkowo dodałam mieloną wanilię
Nerkowce odcedzić. Dodać pozostałe składniki i zmiksować blenderem ręcznym na gładką pastę. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
źródło: Jadłonomia – polecam!
Kolejna moja propozycja to zupa krem . Kiedy w lodówce ostatki warzyw wymyślam spontanicznie jakieś obiadowe danie. Tak było właśnie wczoraj. Został duży kawałek selera, niewielka marchew i ziemniaki . Oczywiście zapasy już uzupełnione 😉 Wracając do potrawy – postanowiłam ugotować te warzywa. Potem nagle wpadłam na pomysł by wszystko zmiksować . Tak zrobiłam, doprawiłam, dodałam smażoną cebulkę, chwilę podgrzałam i obiad gotowy! Do tego świeża orkiszowa bułka z pobliskiej piekarni.
selerowa zupa krem z orkiszową ‚bagietką’
celery cream soup with spelt ‚baguette’
Składniki:
seler, mała marchew oraz dwa ziemniaki
2 ziarnka ziela angielskiego
2 liście laurowe
garść pietruszki
pieprz, sól morska
1/2 cebuli + mały ząbek czosnku
cząber, słodka wędzona papryka, lubczyk, majeranek, pieprz cytrynowy
Seler, marchew oraz ziemniaki gotować do miękkości z zielem angielskim, liśćmi laurowymi oraz pietruszką. Cebulkę oraz czosnek posiekać i podsmażyć na oleju. Gdy warzywa będą już miękkie, odlać trochę wody (mniej więcej do połowy – ja lubię gęste zupy). Dodać usmażoną cebulę z czosnkiem, przyprawy i dokładnie zmiksować. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
Chciałam, żeby spadł śnieg…no to mam – śnieg i mróz też.
Zdjęcia robione telefonem.
Miłego wtorku! (chciałam napisać niedzieli! :D)
Źródło:http://www.anappleaday.pl/2015/01/twarozek-z-nerkowcow-i-zupa-na-obiad.html