ßßß

waniliowy ‚twarożek’ z nerkowców na słodko z ciepłymi truskawkami oraz kiwivanilla cashews ‚cottage cheese’ with hot strawberries and kiwiSkładniki:1/2 szklanki nerkowców namoczonych przez noc w zimnej wodzie
3-4 łyżki mleka roślinnego (u mnie sojowe)3-4 łyżki soku z cytryny1-2 łyżki syropu z agawyłyżeczka płatków drożdżowych*dodatkowo dodałam mieloną wanilięNerkowce odcedzić. Dodać pozostałe składniki i zmiksować blenderem ręcznym na gładką pastę. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!źródło: Jadłonomia – polecam!Kolejna moja propozycja to zupa krem . Kiedy w lodówce ostatki warzyw wymyślam spontanicznie jakieś obiadowe danie. Tak było właśnie wczoraj. Został duży kawałek selera, niewielka marchew i ziemniaki . Oczywiście zapasy już uzupełnione 😉 Wracając do potrawy – postanowiłam ugotować te warzywa. Potem nagle wpadłam na pomysł by wszystko zmiksować . Tak zrobiłam, doprawiłam, dodałam smażoną cebulkę, chwilę podgrzałam i obiad gotowy! Do tego świeża orkiszowa bułka z pobliskiej piekarni.
selerowa zupa krem z orkiszową ‚bagietką’celery cream soup with spelt ‚baguette’Składniki:seler, mała marchew oraz dwa ziemniaki
2 ziarnka ziela angielskiego2 liście laurowegarść pietruszkipieprz, sól morska1/2 cebuli + mały ząbek czosnkucząber, słodka wędzona papryka, lubczyk, majeranek, pieprz cytrynowySeler, marchew oraz ziemniaki gotować do miękkości z zielem angielskim, liśćmi laurowymi oraz pietruszką. Cebulkę oraz czosnek posiekać i podsmażyć na oleju. Gdy warzywa będą już miękkie, odlać trochę wody (mniej więcej do połowy – ja lubię gęste zupy). Dodać usmażoną cebulę z czosnkiem, przyprawy i dokładnie zmiksować. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!Chciałam, żeby spadł śnieg…no to mam – śnieg i mróz też.
Zdjęcia robione telefonem.Miłego wtorku! (chciałam napisać niedzieli! :D)