ßßß Cookit - przepis na Zupa pieczarkowa z dodatkiem awokado

Zupa pieczarkowa z dodatkiem awokado

nazwa

Wykonanie

Pyszna zupa pieczarkowa, do której dodałam zmiksowane awokado. Co tu dużo mówić - ukryłam je w tej zupie przed wzrokiem (i kubkami smakowymi) mojej starszej córeczki. Zjadła ją ze smakiem! :) Nawet marchewka jej nie przeszkadzała (może dlatego, że została starta i ciężko byłoby ją wyławiać...).
Składniki (na 5-6 porcji):
500g pieczarek, obranych i pokrojonych w kostkę
1 cebula, pokrojona w kostkę
2l wrzątku
1 marchew, starta na grubych oczkach
1 mała pietruszka, starta na grubych oczkach
kawałek selera, startego na grubych oczkach
4-5 ziemniaków, pokrojonych w kostkę
1 dojrzałe awokado, zmiksowane na gładko
przyprawy: sól morska, lubczyk, pieprz ziołowy, tymianek, cząber, majeranek, papryka wędzona, ziele angielskie, liść laurowy
2 łyżki oliwy
Na oliwie usmażyłam połowę pieczarek oraz cebulę. Zalałam wrzątkiem, następnie dodałam przyprawy oraz marchew, pietruszkę oraz seler i ziemniaki. Gotowałam ok. 15-20 minut aż warzywa były miękkie. Następnie dodałam zmiksowane awokado. Wymieszałam i podałam.
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2013/12/zupa-pieczarkowa-z-dodatkiem-awokado.html