Wykonanie
Składniki na 6 porcji:1 i 1/2
bulionu drobiowego (
kura,
marchew,
seler,
seler naciowy,
pietruszka korzeń i nać, kawałek
imbiru, zielona część
pora, 4
ziela angielskie, 2
listki laurowe, palona
cebula w łupinie, ząbek
czosnku w łupince,
sól himalajska, 8 ziaren
pieprzu)4
cebule2 ząbki
czosnku2 gałązki
tymianku2 łyżki
oliwymalutka łyżeczka
morskiej soli drobnoziarnistej400 g
szpinaku baby1/3 pęczka
melisy (oberwanych listków)2 łyżki listków
natki pietruszki200 g
mrożonego zielonego groszkułyżeczka
cukru trzcinowegoświeżo starta
gałka muszkatołowasólRozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Cebule obrać i pokroić w ćwiartki.
Czosnek przeciąć na pół. Oberwać igiełki z
tymianku. W blaszce, w której będziemy piec, wymieszać
oliwę,
sól i
zioła z warzywami. Przykryć folią aluminiową i piec trzydzieści minut. Kolejne pół godziny piec bez przykrycia. Upieczoną
cebulę przełożyć do garnka zalać
bulionem i gotować pięć minut. Po tym czasie dodać umyty
szpinak,
groszek i łyżeczkę
cukru (warzywa nie stracą zielonego koloru). Gotować kolejne pięć minut. Dodać
natkę,
melisę i całość zmiksować. Doprawić
solą i sporą ilością
gałki muszkatołowej. Nie przecierałam przez sito, nie przeszkadzały nam kawałki
szpinaku i
groszku, na zębach ;) Podać z gotowanym
jajkiem.