Wykonanie
Bardzo aromatyczne, z wierzchu chrupiące w środku mięciutkie. W tej wersji należy zrezygnować z dużych
ziemniaków a użyć tych niewielkich- średnich bo w tej temp. luźno ułożone na blasze po maxymalnie 30 minutach są już gotowe :) Przepis Nigella Lawson " Nigella Świątecznie "
Składniki : ( ja robiłam z połowy składników natomiast przepis podaje tak jak w ksiażce )1,5 kg ( ok 8 średnich )
ziemniaków1 główka
czosnku2 i 1/2 łyżeczki suszonego
tymianku125 ml
oliwysól do smaku1-2 łyżki posiekanej
natki pietruszkiZiemniaki ( nieobrane, ja moje obrałam bo nie nadawały się ze skórką ) kroimy na kostkę o
boku ok 2,5 cm. Wykładamy je na blachę do pieczenia. Dodajemy nieobrane ząbki
czosnku, posypujemy
tymiankiem i polewamy
oliwą. Trzeba je przemieszać aby wszystkie jednakowo okryły się w
oliwie i
tymianku.Pieczemy na złoty kolor w temp. 220°C. U Nigelli 1-1i 1/2 godz. się piekły u mnie po pół godziny były już dobre. Cenna uwaga Nigelli : jeśli
ziemniaki leżą luźno na blasze szybciej się upieką od tych ściśniętych.Po upieczeniu posypujemy
solą i
pietruszką.Smacznego :)