Wykonanie
Szpinak to (obok
sałat) mój numer jeden wśród zielonych listków, które najczęściej lądują na moim
stole. Odpowiednio doprawiony
czarnym pieprzem,
czosnkiem i odrobiną
gałki muszkatołowej potrafi urzec nawet swych zagorzałych przeciwników. Jeśli go nie lubicie, bo kojarzy wam się jedynie z przykrymi kulinarnymi doznaniami z dzieciństwa, czym prędzej powinniście to zmienić. Idealnym sposobem na to jest przygotowanej tej pysznej rolady ze
schabu.
Składniki:1 kg
schabu bez kości
sól (do smaku)świeżo zmielony
czarny pieprz (do smaku)1 łyżka
majerankuFarsz:300 g
szpinaku (może być mrożony)3 ząbki
czosnku1 mała
cebulasól lub domowa jarzynka (do smaku)1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1 łyżeczka
tymiankuświeżo zmielony
czarny pieprz (do smaku)5 łyżek startego
żółtego sera (np. gouda)1 łyżka
oliwy z oliwekwykałaczki lub sznurek
Umyty i osuszony
schab rozkroić na około 1 cm płat o długości około 50 cm, delikatnie rozbić przez folię spożywczą. Natrzeć
solą,
pieprzem i
majerankiem. Zwinąć i wstawić do lodówki. Na patelni rozgrzać
oliwę, wrzucić pokrojoną w drobną kostkę
cebulę i chwilę smażyć. Dodać
szpinak, przeciśnięty przez praskę
czosnek i
przyprawy. Dusić przez chwilę. Pod koniec duszenia dodać
starty ser i wymieszać. Farsz przestudzić. Płat
schabu wysmarować farszem i zwinąć bardzo ciasno formując zgrabny rulon. Końcówkę spiąć wykałaczkami na krzyż lub całość związać sznurkiem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze 45 minut. Smacznego!