ßßß Cookit - przepis na Wegetariańskie cannelloni z bakłażanem i cukinią

Wegetariańskie cannelloni z bakłażanem i cukinią

nazwa

Wykonanie

Po włosku gotuję chyba tak często jak po polsku, ale czasami staram się tworzyć nowe wersje klasyków. Naszym ulubionym rodzajem cannelloni czy lazanii jest ten z tradycyjnym mięsnym farszem, ale ostatnio postanowiłam przyrządzić odrobinę lżejszą wersję z mnóstwem warzyw. Oczywiście możemy tutaj dodać kawałeczki mięsa (na przykład kurczaka) i wykorzystać ulubione jarzyny. Smacznego:)
Polecam też moje inne przepisy na cannelloni: z mięsem mielonym (tradycyjne), ze szpinakiem i mięsem mielonym,
wegetariańskie ze szpinakiem i suszonymi pomidorkami dla 3 osób:
ok. 14 rurek cannelloni,
mały bakłażan,
mała cukinia,
papryka,
mała cebula,
2-3 ząbki czosnku,
kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego plus odrobina wody lub bulionu dla rozrzedzenia sosu,
opcjonalnie pół szklanki śmietanki 18%
sól, pieprz, bazylia, tymianek, rozmaryn, na sos beszamelowy:
szklanka mleka,
czubata łyżka masła,
czubata łyżka mąki,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
starty parmezan
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Bakłażana, paprykę i cukinię pokroić w małą kostkę. Wszystkie warzywa usmażyć na patelni, dodać koncentrat, podlać płynem. Wymieszać, doprawić i pogotować kilka minut, aż zrobi się sos. Beszamel: Z mąki i masła zrobić zasmażkę, zestawić z ognia, wlać mleko i rozmieszać trzepaczką. Postawić na ogień i mieszać do momentu zgęstnienia. Doprawić. W tym samym czasie można podgotować makaron, uważając, by rurki się nie posklejały (dobrze wlać do wody trochę oleju). Warzywnym farszem nadziewać podgotowane rurki (najwygodniej łyżeczką). W naczyniu do zapiekania delikatnie posmarowanym beszamelem układać makaron, na nim trochę beszamelu i sera, znów makaron, beszamel i ser (można też użyć większej blaszki i ułożyć rurki w jednej warstwie). Piec ok. 15- 20 min w temp 180 stopni.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/04/wegetarianskie-cannelloni-z-bakazanem-i.html