Wykonanie



Po włosku gotuję chyba tak często jak po polsku, ale czasami staram się tworzyć nowe wersje klasyków. Naszym ulubionym rodzajem
cannelloni czy lazanii jest ten z tradycyjnym mięsnym farszem, ale ostatnio postanowiłam przyrządzić odrobinę lżejszą wersję z mnóstwem warzyw. Oczywiście możemy tutaj dodać kawałeczki
mięsa (na przykład
kurczaka) i wykorzystać ulubione jarzyny. Smacznego:)Polecam też moje inne przepisy na
cannelloni: z
mięsem mielonym (tradycyjne), ze
szpinakiem i
mięsem mielonym,wegetariańskie ze
szpinakiem i
suszonymi pomidorkami dla 3 osób:ok. 14 rurek
cannelloni,mały
bakłażan,mała
cukinia,
papryka,mała
cebula,2-3 ząbki
czosnku,kilka łyżeczek
koncentratu pomidorowego plus odrobina
wody lub
bulionu dla rozrzedzenia sosu,opcjonalnie pół szklanki
śmietanki 18%sól,
pieprz,
bazylia,
tymianek,
rozmaryn, na
sos beszamelowy:szklanka
mleka,czubata łyżka
masła,czubata łyżka
mąki,
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowastarty
parmezanCebulę i
czosnek drobno posiekać.
Bakłażana,
paprykę i
cukinię pokroić w małą kostkę. Wszystkie warzywa usmażyć na patelni, dodać koncentrat, podlać płynem. Wymieszać, doprawić i pogotować kilka minut, aż
zrobi się sos. Beszamel: Z
mąki i
masła zrobić zasmażkę, zestawić z ognia, wlać
mleko i rozmieszać trzepaczką. Postawić na ogień i mieszać do momentu zgęstnienia. Doprawić. W tym samym czasie można podgotować
makaron, uważając, by rurki się nie posklejały (dobrze wlać do
wody trochę
oleju). Warzywnym farszem nadziewać podgotowane rurki (najwygodniej łyżeczką). W naczyniu do zapiekania delikatnie posmarowanym beszamelem układać
makaron, na nim trochę beszamelu i
sera, znów
makaron, beszamel i
ser (można też użyć większej blaszki i ułożyć rurki w jednej warstwie). Piec ok. 15- 20 min w temp 180 stopni.