Wykonanie
Bigos "chodził" za mną już od dawna. A ponieważ w Al - Khobar zaczęła się prawdziwa jesień, temperatura spadła do marnych + 30 stopni, pojawiły się silne wiatry i burze piaskowe, to przyszedł czas na smakowity bigos.Najbardziej nie lubię szatkowania
kapusty, ale w tym wypadku genialnym wynalazkiem okazał się kupiony jeszcze w Polsce w sklepie internetowym Strefa Rzeczy Ulubionych nóż santokuPostanowiliśmy z Moją Gadziną zrobić mały eksperyment gotując bigos równocześnie w Polsce i w Arabii Saudyjskiej :)I chociaż trudno porównywać smaki na odległość, to z opisu wynika, że nasze bigosy, zbytnio się od siebie nie różniły, pomimo tego, że użyliśmy różnych gatunków
mięsa (w moim wypadku w bigosie nie było
wieprzowiny).Podany poniżej przepis jest dostosowany do realiów w każdym niemal
kraju.Składniki2 kg
kapusty kiszonej własnej roboty (wg. przepisu Futrzaka - klik tutaj)1 kg świeżej
białej kapusty0,5 kg
wołowiny na gulasz0,5 kg
szynki,
schabu,
karkówki lub
łopatki wieprzowej (zastąpiłem wielbłądziną, bo
wieprzowina jest w Arabii Saudyjskiej zabroniona)0,5 kg
dziczyzny (zastąpiłem
jagnięciną)0,5 kg
wędzonego boczku (użyłem
surowego boczku wołowego, bo innego tutaj nie ma)0,5 dobrej
wędzonej kiełbasy (dodałem carpaccio, do wyboru miałem tylko to lub
wędliny drobiowe)5 dużych mięsistych
pomidorów lub 2 puszki krojonych
pomidorów lub 5 łyżek stołowych
przecieru pomidorowego2 duże
cebule pokrojone w drobną kostkę60 g
suszonych grzybów leśnych przywiezionych z Polski (z shitake wolałem nie eksperymentować)6 - 9 wędzonych
śliwek (ale mogą być też
śliwki suszone) lub 2-3 łyżki stołowe
powideł śliwkowych1 strąk suszonej bardzo
ostrej papryki1 łyżka stołowa
miodu (użyłem czarnego egipskiego, a Ola lipowego, ale może być dowolny)1 łyżeczka ziaren
czarnego pieprzupół łyżeczki mielonego
kardamonu albo całe ziarna wyjęte z 2 strąków (to nie jest pomyłka,
kardamon doskonale komponuje się z bigosem)pół łyżeczki mielonego
kminkupół łyżeczki mielonej wędzonej
papryki (słodkiej lub ostrej w zależności od preferencji, w przypadku braku wędzonej
papryki może być zwykła)3-4
liście laurowe3-4 ziarenka
ziela angielskiego3 ziarenka jałowca (pominąłem, bo nie mam)duża szczypta
gałki muszkatołowejsól i mielony
pieprz do smaku (zamiast
soli użyłem
sosu sojowego)PrzygotowanieW osobnych naczyniach zalać gorącą
wodą śliwki i
grzyby i odstawić, żeby napęczniały (najlepiej byłoby zrobić to dzień wcześniej).
Kapustę kiszoną drobno pokroić, jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać zimną
wodą, przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem, tak, żeby
kapusta była prawie zakryta i gotować bez przykrycia na niewielkim ogniu około 1 godzinyŚwieżą
białą kapustę poszatkować i dodać do
kiszonej kapusty, uzupełniając
wodę. Dodać
liście laurowe,
pieprz w ziarnach,
ziele angielskie,
jałowiec (jeśli macie), cały strąk suszonej
ostrej papryki oraz
kminek i gotować około godziny.
Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na
ostrym ogniu, do silnego zrumienienia. Na drugiej patelni podsmażyć pokrojone w drobną kostkę
boczek i
cebulę.
Mięso,
boczek z
cebulką i pokrojoną w kostkę
kiełbasę (można ją wcześniej także zrumienić na patelni) dodać do
kapusty.
Śliwki i
grzyby odsączyć, pokroić w paseczki i wraz z
wodą z nich dodać do
kapusty.Dodać pozostałe
przyprawy - wędzoną
paprykę,
kardamon,
miód,
gałkę muszkatołową oraz
sól (lub
sos sojowy) i
pieprz do smaku.Gotować na wolnym ogniu około 3 godziny.Drugiego dnia do bigosu dodać obrane i pokrojone w kostkę
pomidory lub
przecier pomidorowy rozrobiony z niewielką ilością
wody oraz łyżkę stołową
miodu i gotować na wolnym ogniu kolejne 3 godziny.Gotowanie powtarzać przez 3 kolejne dniSmacznego :)