ßßß Cookit - przepis na Bigos orientalny

Bigos orientalny

nazwa

Wykonanie

Bigos "chodził" za mną już od dawna. A ponieważ w Al - Khobar zaczęła się prawdziwa jesień, temperatura spadła do marnych + 30 stopni, pojawiły się silne wiatry i burze piaskowe, to przyszedł czas na smakowity bigos.
Najbardziej nie lubię szatkowania kapusty, ale w tym wypadku genialnym wynalazkiem okazał się kupiony jeszcze w Polsce w sklepie internetowym Strefa Rzeczy Ulubionych nóż santoku
Postanowiliśmy z Moją Gadziną zrobić mały eksperyment gotując bigos równocześnie w Polsce i w Arabii Saudyjskiej :)
I chociaż trudno porównywać smaki na odległość, to z opisu wynika, że nasze bigosy, zbytnio się od siebie nie różniły, pomimo tego, że użyliśmy różnych gatunków mięsa (w moim wypadku w bigosie nie było wieprzowiny).
Podany poniżej przepis jest dostosowany do realiów w każdym niemal kraju.
Składniki
2 kg kapusty kiszonej własnej roboty (wg. przepisu Futrzaka - klik tutaj)
1 kg świeżej białej kapusty
0,5 kg wołowiny na gulasz
0,5 kg szynki, schabu, karkówki lub łopatki wieprzowej (zastąpiłem wielbłądziną, bo wieprzowina jest w Arabii Saudyjskiej zabroniona)
0,5 kg dziczyzny (zastąpiłem jagnięciną)
0,5 kg wędzonego boczku (użyłem surowego boczku wołowego, bo innego tutaj nie ma)
0,5 dobrej wędzonej kiełbasy (dodałem carpaccio, do wyboru miałem tylko to lub wędliny drobiowe)
5 dużych mięsistych pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów lub 5 łyżek stołowych przecieru pomidorowego
2 duże cebule pokrojone w drobną kostkę
60 g suszonych grzybów leśnych przywiezionych z Polski (z shitake wolałem nie eksperymentować)
6 - 9 wędzonych śliwek (ale mogą być też śliwki suszone) lub 2-3 łyżki stołowe powideł śliwkowych
1 strąk suszonej bardzo ostrej papryki
1 łyżka stołowa miodu (użyłem czarnego egipskiego, a Ola lipowego, ale może być dowolny)
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
pół łyżeczki mielonego kardamonu albo całe ziarna wyjęte z 2 strąków (to nie jest pomyłka, kardamon doskonale komponuje się z bigosem)
pół łyżeczki mielonego kminku
pół łyżeczki mielonej wędzonej papryki (słodkiej lub ostrej w zależności od preferencji, w przypadku braku wędzonej papryki może być zwykła)
3-4 liście laurowe
3-4 ziarenka ziela angielskiego
3 ziarenka jałowca (pominąłem, bo nie mam)
duża szczypta gałki muszkatołowej
sól i mielony pieprz do smaku (zamiast soli użyłem sosu sojowego)
Przygotowanie
W osobnych naczyniach zalać gorącą wodą śliwki i grzyby i odstawić, żeby napęczniały (najlepiej byłoby zrobić to dzień wcześniej).
Kapustę kiszoną drobno pokroić, jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać zimną wodą, przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem, tak, żeby kapusta była prawie zakryta i gotować bez przykrycia na niewielkim ogniu około 1 godziny
Świeżą białą kapustę poszatkować i dodać do kiszonej kapusty, uzupełniając wodę. Dodać liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, jałowiec (jeśli macie), cały strąk suszonej ostrej papryki oraz kminek i gotować około godziny.
Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na ostrym ogniu, do silnego zrumienienia. Na drugiej patelni podsmażyć pokrojone w drobną kostkę boczek i cebulę.
Mięso, boczek z cebulką i pokrojoną w kostkę kiełbasę (można ją wcześniej także zrumienić na patelni) dodać do kapusty.
Śliwki i grzyby odsączyć, pokroić w paseczki i wraz z wodą z nich dodać do kapusty.
Dodać pozostałe przyprawy - wędzoną paprykę, kardamon, miód, gałkę muszkatołową oraz sól (lub sos sojowy) i pieprz do smaku.
Gotować na wolnym ogniu około 3 godziny.
Drugiego dnia do bigosu dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory lub przecier pomidorowy rozrobiony z niewielką ilością wody oraz łyżkę stołową miodu i gotować na wolnym ogniu kolejne 3 godziny.
Gotowanie powtarzać przez 3 kolejne dni
Smacznego :)
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2013/10/bigos-orientalny.html