ßßß Cookit - przepis na Bigos staropolski

Bigos staropolski

nazwa

Wykonanie

Kolejna odsłona bigosu, tym razem w wersji bardziej zbliżonej do tradycyjnej polskiej kuchni.
Składniki
2,5 kg kapusty kiszonej
0,5 kg wołowiny na gulasz
0,5 kg karkówki lub łopatki wieprzowej
0,5 kg wędzonego boczku
0,5 kg dobrej wędzonej kiełbasy
5 dużych mięsistych pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów lub 6 łyżek stołowych przecieru pomidorowego
2 duże cebule pokrojone w drobną kostkę
30 g suszonych grzybów leśnych
5-6 suszonych śliwek lub 2 łyżki stołowe powideł śliwkowych
pół szklanki wina śliwkowego lub 1/4 szklanki śliwowicy
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
pół łyżeczki mielonego kminku
pół łyżeczki mielonej wędzonej papryki (słodkiej lub ostrej w zależności od preferencji)
3-4 liście laurowe
3-4 ziarenka ziela angielskiego
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta mielonego kardamonu
sól i mielony pieprz do smaku
Przygotowanie
W osobnych naczyniach zalać gorącą wodą śliwki i grzyby i odstawić, żeby napęczniały (najlepiej zrobić to dzień wcześniej).
Kapustę kiszoną drobno pokroić, jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać zimną wodą, przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem, tak, żeby kapusta była prawie zakryta. Dodać liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, kminek i gotować około godziny.
Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na ostrym ogniu, do silnego zrumienienia. Na drugiej patelni podsmażyć pokrojone w drobną kostkę boczek i cebulę.
Mięso, boczek z cebulką i pokrojoną w kostkę kiełbasę (można ją wcześniej także zrumienić) dodać do kapusty.
Śliwki i grzyby odsączyć, pokroić w paseczki i wraz z wodą w której się moczyły dodać do kapusty.
Dodać pozostałe przyprawy - wino śliwkowe (lub śliwowicę), wędzoną paprykę, kardamon, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku.
Gotować na wolnym ogniu około 3 godzin.
Drugiego dnia do bigosu dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory lub przecier pomidorowy rozrobiony z niewielką ilością wody i gotować na wolnym ogniu kolejne 3 godziny.
Gotowanie powtarzać przez 3 kolejne dni
Smacznego :)
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2015/03/bigos-staropolski.html