Wykonanie
Kolejna odsłona bigosu, tym razem w wersji bardziej zbliżonej do tradycyjnej polskiej kuchni.Składniki2,5 kg
kapusty kiszonej0,5 kg
wołowiny na gulasz0,5 kg
karkówki lub
łopatki wieprzowej0,5 kg
wędzonego boczku0,5 kg dobrej
wędzonej kiełbasy5 dużych mięsistych
pomidorów lub 2 puszki krojonych
pomidorów lub 6 łyżek stołowych
przecieru pomidorowego2 duże
cebule pokrojone w drobną kostkę30 g
suszonych grzybów leśnych5-6 suszonych
śliwek lub 2 łyżki stołowe
powideł śliwkowychpół szklanki
wina śliwkowego lub 1/4 szklanki
śliwowicy1 łyżeczka ziaren
czarnego pieprzupół łyżeczki mielonego
kminkupół łyżeczki mielonej wędzonej
papryki (słodkiej lub ostrej w zależności od preferencji)3-4
liście laurowe3-4 ziarenka
ziela angielskiegoszczypta
gałki muszkatołowejszczypta mielonego
kardamonusól i mielony
pieprz do smakuPrzygotowanieW osobnych naczyniach zalać gorącą
wodą śliwki i
grzyby i odstawić, żeby napęczniały (najlepiej zrobić to dzień wcześniej).
Kapustę kiszoną drobno pokroić, jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać zimną
wodą, przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem, tak, żeby
kapusta była prawie zakryta. Dodać
liście laurowe,
pieprz w ziarnach,
ziele angielskie,
kminek i gotować około godziny.
Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na
ostrym ogniu, do silnego zrumienienia. Na drugiej patelni podsmażyć pokrojone w drobną kostkę
boczek i
cebulę.
Mięso,
boczek z
cebulką i pokrojoną w kostkę
kiełbasę (można ją wcześniej także zrumienić) dodać do
kapusty.
Śliwki i
grzyby odsączyć, pokroić w paseczki i wraz z
wodą w której się moczyły dodać do
kapusty.Dodać pozostałe
przyprawy -
wino śliwkowe (lub
śliwowicę), wędzoną
paprykę,
kardamon,
gałkę muszkatołową oraz
sól i
pieprz do smaku.Gotować na wolnym ogniu około 3 godzin.Drugiego dnia do bigosu dodać obrane i pokrojone w kostkę
pomidory lub
przecier pomidorowy rozrobiony z niewielką ilością
wody i gotować na wolnym ogniu kolejne 3 godziny.Gotowanie powtarzać przez 3 kolejne dniSmacznego :)