Wykonanie
Aromatyczna i rozgrzewająca. Idealna na chłodne dni.Pikantna i treściwa. Zupa gulaszowa. Gotuję ją zawsze, kiedy tylko przychodzą chłodne, jesienne dni. Zawartość
mięsa syci, aromatyczne warzywa podkręcają smak a
przyprawy rozgrzewają. Wspaniale sprawdza się jako danie jednogarnkowe. Podana z chrupiącą
bagietką zaspokoi głód nawet wymagającego głodomora :))

Składniki:80 dkg
schabu (
łopatki,
karkówki,
szynki)2 średnie
cebule czerwone200g
pieczarek1
czerwona papryka1
żółta papryka2 ząbki
czosnku2
marchewki1 łodyga
selera naciowego3
ziemniakipuszka pokrojonych
pomidorów w sosie własnym
olej rzepakowy do smażenia
sólpieprzszczypta
cukruliść laurowyziele angielskiepapryka ostra mielona
papryka słodka mielona
majeranekbulion warzywnyWykonanie:
Mięso umyć, pokroić na cienkie paski, przyprawić
solą,
pieprzem,
papryką i wstawić do lodówki na ok 1h.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać
olej. Podsmażyć na nim kolejno
mięso a następnie
cebulę i posiekany
czosnek. Zawartość patelni przełożyć do większego garnka i zalać
bulionem lub jeśli nie mamy -
wodą. Dorzucić
liść laurowy,
ziele angielskie. Dodać pokrojoną w paski
paprykę, pokrojone w plasterki
marchewki i pokrojony
seler naciowy. Gotować ok 15 minut po czym dorzucić plasterki
pieczarek (wcześniej umyte),
ziemniaki pokrojone w kostkę oraz
pomidory w sosie własnym. Gotować do momentu, aż
mięso i warzywa będą miękkie. Na koniec doprawić
solą,
pieprzem,
papryką i odrobiną roztartego w dłoniach
majeranku. Zupa powinna być pikantna :-) Ponieważ jest bardzo gęsta, nie zaciągam jej już
mąką.
