Wykonanie
Składniki:0,5kg
łopatki wieprzowej1
cebula2
papryki czerwone0,7kg
pomidorów3 ząbki
czosnku1
marchewkaprzyprawy:
sól,
pieprz, 1
kostka rosołowa, 1
liść laurowy, 2 kulki
ziela angielskiego, 1 łyżeczka
słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki
papryki ostrej, 1 łyżeczka
cukruPrzygotowanie
Paprykę przecinam wzdłuż, oczyszczam z gniazd nasiennych.
Paprykę i
pomidory układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w nagrzanym do 200 stopni piekarniku-
paprykę przez 25minut,
pomidory około 17-20minut.
Pomidory po wyjęciu z piekarnika zalewam zimną
wodą i ściągam z nich skórkę.
Paprykę po wyjęciu z piekarnika wkładam do woreczka, czekam, aż ostygnie, a następnie delikatnie ściągam skórkę nożem. Warzywa kroję w kostkę.
Mięso kroję w kostkę, przyprawiam.
Cebulę obieram, kroję w piórka i podsmażam na odrobinie
oleju. Dokładam
mięso i smażę razem. Przyprawiam. Zalewam wolą, tak, by przykryła
mięso. Po kilku minutach dodaje
ziele angielskie,
kostkę rosołową,
liść laurowy.
Marchew obieram, kroję w kostkę. Dodaje do sosu wraz z
pomidorami z
papryką (ja wcześniej lekko zmiksowałam je w blenderze).Duszę gulasz na małym ogniu pod przykryciem do miękkości
mięsa- około godziny. Co jakiś mieszam. W razie potrzeby podlewam
wodą. Jeżeli wolicie gęsty sos (jak ja), zagęszczacie sos odrobiną
mąki rozrobioną w
mleku lub wodzie.SMACZNEGO!!!