Wykonanie
Sezon na
paprykę i
pomidory w pełni. Postanowiłam przygotować gulasz typowo węgierski, na
łopatce wieprzowej z dodatkiem pieczonej
papryki, co wzbogaciło jego smak. Gulasz jest idealny do
makaronu,
ziemniaków, placków itp. Przygotowany w ten sposób, bez dodatku
maki jest bardziej lekki, aromatyczny po prostu rewelacyjny.

SKŁADNIKI :
500 g
łopatki wieprzowej, chudej pokrojonej w kostkę
2 duże
cebule, obrane i pokrojone
2 duże,
czerwone papryki2 łyżki
oleju1 kg
pomidorów, najlepiej polana ( mało pestkowych)
4 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę
1
marchewka, pokrojona w kostkę
1
liść laurowy2
ziela angielskie5 kulek
pieprzu1
kostka rosołowa1 łyżeczka
słodkiej papryki1/4 łyżeczka
ostrej papryki1 łyżeczka
cukrusól,
pieprz do smaku
ewentualnie odrobina
wodyPRZYGOTOWANIE :
Paprykę przecinamy wzdłuż, oczyszczamy z gniazd nasiennych i układamy na blaszce łącznie z
pomidorami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 * C, przez około 25 minut. Troszkę wcześniej wyciągamy
pomidory, zalewamy zimną
wodą i ściągamy z nich skórkę.
Przypieczoną
paprykę wkładamy do woreczka i czekamy aż lekko ostygnie, nożem delikatnie ściągamy skórkę. Warzywa kroimy w kostkę.
Mięso przyprawiamy, przekładamy do wysokiego garnka razem z
cebulą i podpiekamy na odrobinie
oleju. Po kilku minutach dodajemy ziele,
pieprz,
kostkę rosołową,
liść laurowy,
marchew oraz wlewamy
pomidory z
papryką.
Dusimy gulasz na małym ogniu pod przykryciem. Pamiętamy aby mieszać co jakiś czas.
Duszenie przebiega powoli ( około godziny) ale dzięki temu smak jest dużo lepszy.
Pomidory muszą spokojnie odparować a warzywa nabrać smaku. Pod koniec gotowania
mięso jest bardzo miękkie, sos zredukowany a smak warzyw zachowany. Jeżeli chcemy go szybciej przygotować zagęszczamy sos odrobiną
mąki rozmieszaną w wodzie.
Smacznego.