Wykonanie
Znane są pod wieloma nazwami: oszukane gołąbki, cygańskie gołąbki, leniwe gołąbki, kotlety mielone z
kapustą... itd - u mnie po prostu gołąbki bez zawijania. Szybka odmiana tradycyjnych gołąbków, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu, bo tradycyjne gołąbki, są jakby nie patrzeć trochę pracochłonne.To taka wersja dla zapracowanych pań domu :-)Te bez zawijania robi się szybciutko, mieszając wszystkie składniki razem...a są prawie równie smaczne.Do tego pyszny sosik
pomidorowy i obiad gotowy!Składniki:600 g
mięsa mielonego (
łopatka,
szynka, gulaszowe)1/4 główki
białej kapusty (równie dobrze może być włoska)100g
ryżu (1 torebka)2
jajka1 średnia
cebula2 łyżki
kaszy mannybułka tartamajeraneksól,
pieprzoliwa do smażeniaNa sos:2 łyżki
mąki pszennej500 g
przecieru pomidorowego, gęsty
sok pomidorowy lub krojone
pomidory z puszki
śmietana 18%ząbek
czosnku1
cebulasól,
pieprz,
cukier,
słodka paprykakoperekoliwa z oliwek
Wykonanie:
Ryż gotujemy, studzimy.
Kapustę bardzo drobno szatkujemy (można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach).
Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na złoty kolor. Do poszatkowanej
kapusty dodajemy
mięso, wystudzony
ryż,
jajka,
kaszę manną i podsmażoną
cebulę. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
majerankiem. Wyrabiamy masę aż do połączenia wszystkich składników. Następnie formujemy okrągłe klopsiki lekko je spłaszczając (najlepiej zwilżonymi w wodzie dłońmi). Obtaczamy w
bułce tartej. Smażymy na
oleju z każdej strony.Sos:
cebulę kroimy w kostkę, smażymy na złoty kolor, do podsmażonej
cebuli dodajemy posiekany ząbek
czosnku. Chwilę podsmażamy po czym dodajemy
przecier pomidorowy lub wlewamy
sok pomidorowy. Doprawiamy
solą,
pieprzem, odrobiną
cukru i
papryki. Zagotowujemy.
Mąkę rozprowadzamy w odrobinie zimnej
wody. Wlewamy na gotujący się sos ciągle mieszając. Teraz wystarczy tylko doprawić sos
śmietaną rozrobioną wcześniej w niewielkiej ilości sosu, żeby się nie zważyła i posypać
koperkiem. Do sosu przekładamy gołąbki i zjadamy z tym, z czym lubimy :)