Wykonanie
Witajcie tuż przed Świętami!U mnie dzisiaj ostatnie porządki, a wieczorem gotowanie pełną parą. Dzisiaj przygotowałam
mięsny obiad, ponieważ jutro i w sobotę w moim domu pościmy. Jak w tytule, w roli głównej pulpeciki z
mięsa mielonego. Pulpety w
sosie pomidorowym z
oregano, a do tego
makaron spaghetti. Przygotowane danie jest przewidziane dla 3 osób, w takich porcjach jak na zdjęciach.Składniki:
Makaron spaghetti wedle uznania.Pulpety:20 dag
mięsa mielonego1
jajko3 łyżki
bułki tartej1/3
cebuli1 ząbek
czosnku1 łyżeczka
oreganosól,
pieprzWrzuciłam wszystko do jednej miski, dokładnie wymieszałam i uformowałam pulpeciki (wielkość - ok. 2 - 3 cm).


Sos:3 ząbki
czosnku2/3
cebuli1 puszka
pomidorów krojonych1/2 szklanki
soku pomidorowego1 łyżeczka
oregano1 łyżka
oliwy z oliweksól,
pieprzParmezan do posypania.Wstawiamy
wodę na
makaron i gotujemy go al dente. Rozgrzewamy
oliwę i wrzucamy pokrojoną
cebulę i
czosnek przeciśnięty przez praskę.
Cebulę i
czosnek dobrze zeszklić. Następnie dodajemy
pomidory z puszki i gotujemy ok. 5 minut, wlewamy sok i gotujemy dalej. Dodajemy
oregano. Mieszamy. Dodajemy pulpeciki, wrzucamy po jednym, aby
mięso się nie zdeformowało. Przykrywamy i dusimy 15 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy
mięso się ścięło, jeśli tak możemy przemieszać, aby pulpeciki ugotowały się dobrze z każdej strony. Następnie dodajemy
sól i
pieprz do smaku. W
między czasie ugotował się
makaron, odcedzamy go i przekładamy na talerze, później polewamy sosem z pulpetami. Posypujemy startym
parmezanem. I gotowe :) Bon appetit!


