ßßß
Cookit - przepis na Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym
Składniki
Mięso mielone
Łopatka
Szynka
Kapusta włoska
Jajko
Cebula
Bułka tarta
Kasza manna
Przyprawy
Sól
Pieprz
Papryka słodka
Oliwa z oliwek
Bulion warzywny
Marchew
Przecier pomidorowy
Liść laurowy
Wykonanie
Składniki:800 g
mielonego mięsa
(najlepiej z
łopatki
lub
szynki
)500 g
kapusty włoskiej
lub pekińskiej2
jajka
1
cebula
2 łyżki
bułki tartej
2 łyżki
kaszy manny
przyprawy
do smaku:
sól
,
pieprz
,
papryka słodka
oliwa
do obsmażenia gołąbków
Sos pomidorowy
:1 l
bulionu warzywnego
(może być z kostki)2
marchewki
250 g płynnego
przecieru pomidorowego
liść laurowy
Wykonanie:
Ryż
gotujemy w lekko osolonej wodzie, następnie go studzimy.
Mięso
przepuszczamy przez maszynkę, wkładamy do miski i dodajemy do niego 2
jajka
, pokrojoną w drobną kosteczkę
cebulę
,
sól
i
pieprz
oraz
bułkę tartą
i
kaszę
. Dodajemy ostudzony
ryż
i poszatkowaną
kapustę
. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy do powstania jednolitej konsystencji. Z masy formujemy duże kotlety. Rozgrzewamy
oliwę
na patelni i obsmażamy je na złoty kolor z dwóch stron.
Obsmażone kotlety układamy w dużym garnku, dodajemy
bulion
,
przecier pomidorowy
oraz
przyprawy
.
Marchewkę
ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do garnka. Kotlety gotujemy ok. 45 minut na małym ogniu.
Źródło:
http://martawkuchni.blog.pl/2013/03/06/golabki-bez-zawijania-w-sosie-pomidorowym
Przepisy powiązane
Mielone z pieczarkami
Mielone z pieczarkami
Mielone z pieczarkami
Mielone z pieczarkami
Mielone z pieczarkami
Składniki powiązane (0)