ßßß Cookit - przepis na Kotlety a la gołąbki

Kotlety a la gołąbki

nazwa

Wykonanie

Co zrobić, gdy ma się ochotę na gołąbki a nie ma zbytnio czasu na ich przygotowanie albo odpowiednia główka kapusty jest nie do zdobycia? Zrobić kotlety a la gołąbki . Są naprawdę wyśmienite i zaspokoją najbardziej wybrednego wielbiciela tradycyjnych gołąbków, gdyż w smaku bardzo je przypominają. Nie muszę chyba mówić, że znikły błyskawicznie i nawet kilka pozostałych kotletów, gdzieś pomiędzy obiadem a kolacją się ulotniło...Za przepis dziękuję Edysi z "Przy kuchennym stole ":)
500 g mielonego mięsa wieprzowego(dałam wołowe)
500 g kapusty białej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej(dałam kukurydzianą)
2 jajka
pieprz i sól
bułka tarta
1/2 szklanki śmietany 18%(dałam creme fraiche)
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka mąki pszennej
Kapustę drobno szatkujemy, solimy, mieszamy i odstawiamy. Gdy puści sok odciskamy a następnie mieszamy z mięsem, mąką i jajkami. Przyprawiamy. Jeśli masa jest za rzadka dosypujemy mąki.
Z masy formujemy podłużne kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i obsmażamy na rozgrzanym oleju. Podlewamy niewielką ilością wrzątku, przykrywamy i dusimy do miękkości.
Kotlety wyjmujemy na talerz, do wody pozostałej z duszenia wlewamy śmietanę wymieszana z przecierem i mąka. Mieszamy, zagotowujemy, wkładamy kotlety i podgrzewamy. Jeśli sos będzie za kwaśny, doprawiamy cukrem.
Podajemy z ziemniakami lub ryżem.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2010/03/kotlety-la-goabki.html