Wykonanie
Co zrobić, gdy ma się ochotę na gołąbki a nie ma zbytnio czasu na ich przygotowanie albo odpowiednia główka
kapusty jest nie do zdobycia? Zrobić kotlety a la gołąbki . Są naprawdę wyśmienite i zaspokoją najbardziej wybrednego wielbiciela tradycyjnych gołąbków, gdyż w smaku bardzo je przypominają. Nie muszę chyba mówić, że znikły błyskawicznie i nawet kilka pozostałych kotletów, gdzieś pomiędzy obiadem a kolacją się ulotniło...Za przepis dziękuję Edysi z "Przy
kuchennym stole ":)

500 g
mielonego mięsa wieprzowego(dałam wołowe)500 g
kapusty białej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej(dałam kukurydzianą)2
jajkapieprz i
sólbułka tarta1/2 szklanki
śmietany 18%(dałam creme fraiche)2 łyżki
przecieru pomidorowego1 łyżeczka
mąki pszennejKapustę drobno szatkujemy, solimy, mieszamy i odstawiamy. Gdy puści sok odciskamy a następnie mieszamy z
mięsem,
mąką i
jajkami. Przyprawiamy. Jeśli masa jest za rzadka dosypujemy
mąki.Z masy formujemy podłużne kotlety, obtaczamy je w
bułce tartej i obsmażamy na rozgrzanym
oleju. Podlewamy niewielką ilością wrzątku, przykrywamy i dusimy do miękkości.Kotlety wyjmujemy na talerz, do
wody pozostałej z duszenia wlewamy
śmietanę wymieszana z przecierem i
mąka. Mieszamy, zagotowujemy, wkładamy kotlety i podgrzewamy. Jeśli sos będzie za kwaśny, doprawiamy
cukrem.Podajemy z
ziemniakami lub
ryżem.