Wykonanie

Przepis dla fanów zarówno potraw mącznych jak i
mięsa. Pochodzi z jednej z moich ulubionych książek kucharskich, a jego autorką jest siostra Anastazja. Jeśli jeszcze nie próbowaliście jej przepisów to polecam, bo są naprawdę bardzo smaczne.Składniki na 15 sporych knedli:250 g
mięsa mielonego (dowolnego)½ kg ugotowanych
ziemniakówok. 20 dag
mąki ziemniaczanej (zależy od wilgotności
ziemniaków)1
jajkosól,
pieprzMięso doprawić
solą i
pieprzem, usmażyć i zmielić w maszynce do
mielenia mięsa lub zmiksować blenderem.
Ziemniaki ugnieść, dodać
jajko i
mąkę. Wymieszać na jednolitą masę. Nabierać sporą łyżkę ciasta, formować krążek. Na jego środek nakładać niewielką ilość farszu
mięsnego, obtaczać
ciastem ziemniaczanym i formować kule. Knedle wrzucać na osolony wrzątek i gotować ok. 5 minut.Przepis bierze udział w akcji:Ewka