Wykonanie
Dziś coś odmiennego od
ziemniaków,
ryżu,
kaszy .... a mianowicie kluski śląskie, czyli jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kluski z wgłębieniem w środku , które sprawia, że kluski smakują wyśmienicie polane ulubionym sosem.

Składniki:- 1 kg
ziemniaków- około 0,5 szklanki
mąki ziemniaczanej- 1
jajko-
sól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Ziemniaki obrać, ugotować, zmielić przez maszynkę, przecisnąć przez praskę lub dokładnie rozgnieść pozbywając się grudek. Do ostudzonych
ziemniaków dodać
mąkę ziemniaczaną (ugotowane
ziemniaki podzielić na 4 części, wyjąć 1 część, dosypać tyle
mąki ziemniaczanej ile wyjęliśmy części, dołożyć część
ziemniaków),
jajko i
przyprawy. Zagnieść na gładką masę. Uformować kulki, delikatnie je spłaszczając, zrobić na środku wgłębienie. Wrzucić do gotującej się, osolonej
wody. Gotować do wypłynięcia na wierzch - około 2-3 minuty. Podawać polane sosem.
