Wykonanie
Dzisiejszy przepis jest na bazie dobrze Wam znanego, ale ze względów kreatywnych postanowiłam go Wam przekazać. Kluski śląskie z dodatkiem gotowanej
marchewki są znacznie delikatniejsze w smaku, słodsze i zdecydowanie bardziej cieszą oko. Doskonale pasują do wszelkich
mięs w sosie, zwłaszcza z dodatkiem
marchewki. Zachęcam do urozmaicania obiadów :)
Składniki:- ugotowane
ziemniaki,- 2
marchewki,-
sól,
pieprz,-
mąka ziemniaczana,- 1
jajko.
Marchew myjemy, obieramy, kroimy w kostkę. Umieszczamy w garnku, zalewamy
wodą tylko do przykrycia
marchewki. Gotujemy do miękkości bez pokrywki (ok. 15 min.). Pod koniec doprawiamy
solą i
pieprzem. Miękką
marchew miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę, łączymy z
marchewką. Ważymy masę po to, by ustalić wagę potrzebnej
mąki - dodajemy jej tyle, ile waży 1/4 masy ziemniaczano-marchwiowej (czyli, np. masa waży 400 g, zatem
mąki dodajemy 100 g) . Dodajemy
jajko, mieszamy wszystko. W razie potrzeby dosypujemy więcej
mąki. Formujemy kluski z dziurką. Wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy kilka minut od wypłynięcia. Podajemy z
mięsem w sosie. Smacznego!