Wykonanie

Delikatny rozpływający się
boczek z marynaty idealny do kanapek.Składniki:1 kg
boczkumarynata: w pierwszej fazie jest to
woda z
przyprawami (cząber,
rozmaryn,
tymianek,
ziele angielskie,
majeranek,
owoce jałowca,
oregano,
bazylia,
kminek,
liść laurowy,
kolendra, kilka ząbków
czosnku, pół
cebuli,
ocet winny czerwony
sól do peklowania,
pieprz ziołowy,
papryka słodka) w drugiej: odlewam część marynaty i dodaję ciemne
miodowe piwo najczęściej Fortunę
smalec gęsiok. litra
wodyPrzygotowanie:Na samym początku przygotowuję marynatę, wszystkie
zioła i
przyprawy wraz z
solą do peklowania wsypuję do garnka z
wodą robię to na oko poza
solą tej
daję 1 łyżeczkę dodaję
octu winnego i pozostawiam do zagotowania, do szklanego naczynia żaroodpornego wkładam
boczek i zalewam marynatą (wystudzoną) wkładam do lodówki obracam dwa
razy dziennie po 2 dniach odlewam część
wody i zalewam
piwem mieszam i ponownie wstawiam do lodówki na 2-3 dni, po upływie 4 czy 5 dni
boczek wyciągam z lodówki i pozwalam mu nagrzać się do temperatury pokojowej (ciągle jest w marynacie), przygotowuję garnek rzymski lub naczynie żaroodporne (cokolwiek z przykryciem), wykładam wnętrze papierem do wypieków
boczek przekładam zalewam częścią marynaty (łyżką do odcedzania wyciągam
czosnek i
cebulę oraz część przypraw) dodaję trochę
smalcu gęsiego, wkładam do zimnego piekarnika (aby naczynie mi nie pękło) nastawiam na 200 st. i zapiekam przez godzinę po upływie tego czasu ściągam przykrycie i piekę jeszcze 30 minut powoli obniżam temperaturę do 180 st. Gdy
boczek jest już upieczony pozostawiam wszystko w piekarniku aby
mięso sobie odpoczęło i wystudziło się razem z kuchenką można troszkę dosolić ale polecam najpierw spróbować po tym czasie można zajadać z
musztardką lub
chrzanem jak kto lubi ;-)
Boczek jest pyszny mięciutki i delikatny poprostu rozpływa się w ustach.