Wykonanie
Wszyscy dobrze wiemy, że zdecydowanie lepiej jest upiec własny kawałek
szynki czy
schabu, niż kupować gotowe nafaszerowane nie wiadomo czym
wędliny. Staram się tak robić, chociaż nie zawsze mam na to czas. Dzisiaj prezentuję przepis na pyszną szyneczkę pieczoną w naczyniu żaroodpornym.Pieczeń zachowuje swoją soczystość i może być podana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do tego odpowiedni
sos chrzanowy lub
żurawinowy .
POTRZEBUJEMY:ok. 1,5 kg
szynki bez kości, można w dwóch mniejszych kawałkachMARYNATA :5-6 ziaren
ziela angielskiego3
listki laurowe5-6 ząbków
czosnkuzioła typu
tymianek,
kolendra,
rozmaryn,
majeranek1 łyżka
soli1 łyżeczka
pieprzupapryka słodka w proszku2 łyżki
sosu sojowegoWYKONANIE:Z podanych składników, oprócz
czosnku i
papryki, robimy marynatę. Nacieramy
szynkę i zostawimy na około dobę w zimnym miejscu. Przed pieczeniemnacieramy jeszcze
papryką. Pieczemy w temperaturze ok 220 st. C przez ok 1,5godziny. Po tym czasie posypujemy wyciśniętym
czosnkiem. Odkrywamyi pieczemy jeszcze ok 15-20 min.
SMACZNEGO