Wykonanie
Jeżeli zadajemy sobie pytanie kupić gotowe
wędliny czy upiec samemu? To ja wybieram to drugie. Wtedy wiem co jem i czym karmie moją rodzinę. Oczywiście nie zawsze mamy czas na domowe pieczenie, ale przynajmniej starajmy się. Polecam dzisiaj
schab pieczony, który można jeść na gorąco i później na zimno do kanapek. Miękki, jednak się nie kruszy. Polecam.
SKŁADNIKI1,5- 2 kg.
schabu bez kościpo łyżce
ziół typu:
majeranek ,
rozmaryn,
tymianek ( suszone lub świeże)4 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwy2 łyżeczki
solipół łyżeczki
pieprzu kolorowego1
listek laurowy ( zmielony razem z
pieprzem)1 łyżka
słodkiej papryki2 ziarenka
ziela angielskiego ( zmielone razem z
pieprzem1 łyżka
oleju lub
smalcu.WYKONANIE
Schab myjemy , osuszamy ręcznikiem. Do miski wlewamy
oliwę, dodajemy
zioła,
pieprz,
sól,zmielony liść i
ziele angielskie. Wkładamy
schab do miski i dokładnie obtaczamy w marynacie. Zostawiamy w chłodnym miejscu na 24 godziny. Można od czasu do czasu przewrócić
schab i pomieszać.
Następnego dnia wyjmujemy
mięso z marynaty i chwilę obsmażamy na gorącym tłuszczu. Do miski, w której mieliśmy marynatę wsypujemy
papryką i część wyciśniętego
czosnku. Obtaczamy jeszcze raz
mięso i wkładamy do piekarnika nagrzanego, do 200 stopni. Pieczemy ok. 30 min w takiej temperaturze. Następne 30 min w 180 stopniach. Po tym czasie posypujemy pieczeń resztą
czosnku i pieczemy jeszcze 15 min w temperaturze 160 stopni. Wyjmujemy- podajemy gorące do obiadu. Jak zostanie mamy zimne do kanapek.
SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.