Wykonanie
Jestem zwolenniczką domowych pieczeni ,
wędlin, dlatego często coś piekę. Potwierdzam w ten sposób powiedzenie, że wiem, co jem. Prezentuję dzisiaj szyneczkę pieczoną ,soczystą i pyszną w smaku.
SKŁADNIKI:ok 1kg.
szynki wieprzowejolej do obsmażenia
szynki na marynatę: pół szklanki
oliwy z oliwek sól,
pieprz ,
papryka słodka,
tymianek majeranek,
czosnek ok 4 ząbki,
liść laurowy ,
ziele angielskieWYKONANIE:
Szynkę myjemy , osuszamy. składniki marynaty mieszamy ze sobą i obtaczamy nimi bardzo dokładnie
szynkę. Można miejscami nakłuć nożem lub widelcem, w tedy marynata dokładnie wejdzie do środka
mięsa.
Szynkę zostawić w marancie przynajmniej na kilka godzin.
Przed pieczeniem rozgrzać na patelni
olej . Na bardzo gorący położyć
szynkę i opiec z obu stron. taki sposób sprawi ,że będzie bardziej soczysta.
Szynkę wkładamy do naczynia żaroodpornego i prze godzinę pieczemy w 200 stopniach. Następnie odkrywamy i pieczemy jeszcze 30 min.Możemy jeść na gorąco i jako dodatek do kanapek.
SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.