Wykonanie
Dzisiaj podzielę się z
Wami przepisem na gulasz z
szynki wieprzowej według receptury mojej mamy. Z przygotowaniem tej potrawy jest trochę zabawy ale w smaku „niebo w gębie”. Ja osobiście najlepiej lubię taki gulasz z
kaszą i
buraczkami własnej roboty.Składniki:- 60 dag.
szynki wieprzowej- klasyczna marynata do
mięs (można kupić w sklepie),-
sól zmiękczająca,- 2-3 ząbki
czosnku,-
oliwa,-200 ml.
bulionu warzywnego,-
papryka słodka,-
liść laurowy,-
ziele angielskie ( 3-4 ziarenka)-
majeranek,-
pieprz i
sól,-
mąka pszenna i
mąka ziemniaczana.Sposób wykonania:
szynkę pokroić w grube plastry,marynatę klasyczną połączyć z
solą zmiękczającą, następnie dodać wyciśnięty przez praskę
czosnek i dodać
oliwę,tak przygotowaną bejcą zalewamy plastry
mięsa, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 24h. Od czasu do czasu przewracamy plastry
mięsa żeby się dobrze zamarynowały,po 24 h. plastry
mięsa kroimy na dosyć duże kawałki i smażymy aż się zrumienią,lekko zrumienione
mięso posypujemy
papryką słodką i dodajemy
bulion,
ziele angielskie i
liść laurowy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu do miękkości, pod koniec duszenia dodajemy
majeranek,do zagęszczenia sosu sporządzamy zawiesinę z
mąki zwykłej i
mąki ziemniaczanej z
wodą, wlewamy do sosu ciągle mieszając.ewentualnie doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.
SMACZNEGO!