ßßß Cookit - przepis na Gulasz wieprzowy z kaszą i buraczkami

Gulasz wieprzowy z kaszą i buraczkami

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na gulasz z szynki wieprzowej według receptury mojej mamy. Z przygotowaniem tej potrawy jest trochę zabawy ale w smaku „niebo w gębie”. Ja osobiście najlepiej lubię taki gulasz z kaszą i buraczkami własnej roboty.
Składniki:
- 60 dag. szynki wieprzowej
- klasyczna marynata do mięs (można kupić w sklepie),
- sól zmiękczająca,
- 2-3 ząbki czosnku,
- oliwa,
-200 ml. bulionu warzywnego,
- papryka słodka,
- liść laurowy,
- ziele angielskie ( 3-4 ziarenka)
- majeranek,
- pieprz i sól,
- mąka pszenna i mąka ziemniaczana.
Sposób wykonania:
szynkę pokroić w grube plastry,
marynatę klasyczną połączyć z solą zmiękczającą, następnie dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i dodać oliwę,
tak przygotowaną bejcą zalewamy plastry mięsa, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 24h. Od czasu do czasu przewracamy plastry mięsa żeby się dobrze zamarynowały,
po 24 h. plastry mięsa kroimy na dosyć duże kawałki i smażymy aż się zrumienią,
lekko zrumienione mięso posypujemy papryką słodką i dodajemy bulion, ziele angielskie i liść laurowy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu do miękkości, pod koniec duszenia dodajemy majeranek,
do zagęszczenia sosu sporządzamy zawiesinę z mąki zwykłej i mąki ziemniaczanej z wodą, wlewamy do sosu ciągle mieszając.
ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
SMACZNEGO!
Źródło:http://restauracjadomowa.blox.pl/2011/02/Gulasz-wieprzowy-z-kasza-i-buraczkami.html