Wykonanie
Dzisiaj podzielę się z
Wami przepisem na gulasz z
szynki wieprzowej według receptury mojej mamy. Z przygotowaniem tej potrawy jest trochę zabawy ale w smaku „niebo w gębie”. Ja osobiście najlepiej lubię taki gulasz z
kaszą i
buraczkami własnej roboty.
Składniki:
- 60 dag.
szynki wieprzowej- klasyczna marynata do
mięs (można kupić w sklepie),
-
sól zmiękczająca,
- 2-3 ząbki
czosnku,
-
oliwa,
-200 ml.
bulionu warzywnego,
-
papryka słodka,
-
liść laurowy,
-
ziele angielskie ( 3-4 ziarenka)
-
majeranek,
-
pieprz i
sól,
-
mąka pszenna i
mąka ziemniaczana.
Sposób wykonania:
szynkę pokroić w grube plastry,
marynatę klasyczną połączyć z
solą zmiękczającą, następnie dodać wyciśnięty przez praskę
czosnek i dodać
oliwę,
tak przygotowaną bejcą zalewamy plastry
mięsa, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 24h. Od czasu do czasu przewracamy plastry
mięsa żeby się dobrze zamarynowały,
po 24 h. plastry
mięsa kroimy na dosyć duże kawałki i smażymy aż się zrumienią,
lekko zrumienione
mięso posypujemy
papryką słodką i dodajemy
bulion,
ziele angielskie i
liść laurowy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu do miękkości, pod koniec duszenia dodajemy
majeranek,
do zagęszczenia sosu sporządzamy zawiesinę z
mąki zwykłej i
mąki ziemniaczanej z
wodą, wlewamy do sosu ciągle mieszając.
ewentualnie doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.

SMACZNEGO!