Wykonanie
Zakręcony Widelec życzy Wam Wspaniałych Świąt, dużo radości w rodzinnym gronie, mnóstwo zdrowia, a także udanego Nowego Roku i wielu kulinarnych inspiracji!A jeśli nie macie pomysłu na świąteczny obiad to tutaj mała podpowiedź :)Składniki (na 4 porcje):
pół gęsi pokrojone na 4 kawałki (lub np. 4 piersi lub 4 udka)3 ząbki
czosnkusól,
pieprz ziołowy2 łyżeczki
majeranku2 łyżeczki
tymianku1 łyżeczka
rozmarynuziele angielskie2
liście laurowełyżka
oliwy lub
olejuPrzygotowanie:
Kaczkę doprawiamy
solą,
pieprzem,
majerankiem,
tymiankiem,
rozmarynem, a także pokrojonymi ząbkami
czosnku, które wciskamy w nacięcia w skórze.
Gęś umieszczamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym
olejem lub
oliwą. Dokładamy kilka kulek
ziela angielskiego i
liście laurowe i odkładamy na noc do lodówki.
Gęś wyjmujemy z lodówki na ok. 30 min przed pieczeniem. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni (termoobieg) na ok. 1,5-2 godzin . Pieczemy pod przykryciem, od czasu do czasu podlewając
gęś tłuszczem, który będzie się wytwarzać. Na ostatnie 10 minut możemy zdjąć przykrycie, by skórka się przypiekła.
Gęś podajemy z
kaszą lub
ziemniakami polanymi tłuszczem.