Wykonanie
Chyba każdy ma jakieś swoje ulubione mieszanki
ziołowe. Takich do pieczenia i duszenia
mięs też jest oczywiście mnóstwo. W sklepach jest ich tyle, że trudno wybrać, choć ułatwiają to podpowiedzi na opakowaniach - często nazywają się po prostu:
przyprawa do
żeberek, do
kurczaka. do bigosu itd.Wolę jednak sama tworzyć smaki i przygotowywać takie mieszanki. Niżej przeczytacie, jakie składniki znalazły się w jednej z moich propozycji.
Mięso natarte
ziołami, po leżakowaniu minimum przez 12 godzin w lodówce, upieczone później niespiesznie, w niezbyt wysokiej temperaturze - smakuje po prostu wspaniale ;) Warto co jakiś czas przygotować sobie większą porcję i wykorzystywać do pieczonych i duszonych
mięs.



Składniki :1,5 łyżki suszonego
lubczyku1 łyżka suszonego
majeranku1 łyżka
pieprzu ziołowego1 łyżeczka
suszonego oregano0,5 łyżeczki suszonego
rozmarynu1 łyżeczka
czosnku granulowanego5-6 ziaren
ziela angielskiego2
liście laurowe1,5 łyżki
soliPrzygotowanie :W moździerzu ucieram
liście laurowe (warto je wcześniej drobno pokruszyć) z
solą i
zielem angielskim. Następnie mieszam je z pozostałymi
ziołami i
czosnkiem. Przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku.