Wykonanie
Niedziela, więc czas na coś specjalnego, kolejna
wędlina do
chleba, tym razem pieczona. Uwielbiam domowe smaki i polecam z czystym sumieniem, choć
powiem szczerze, ze jednak wolę
szynkę.

Składniki:1,30 kg wąskiego
schabu wieprzowego3/4 łyżeczki
soli3 łyżki suszonego
majeranku3 łyżki suszonego
lubczyku3 łyżki
suszonego oregano2 gałązki świeżego
rozmarynu1 /2 łyżeczki
pieprzu2 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć
olejem i
przyprawami. Przykryć i pozostawić w lodówce na minimum 24 godziny. Po tym czasie przełożyć do rękawa i wstawić do piekarnika nastawionego na 170 stopni na 90 minut. Zawsze przyjmuję przy pieczeniu
mięsa zasadę ...1kg na 1 godzinę. Pozostawić w rękawie do ostygnięcia, a
potem kroić i podawać. Smacznego.