Wykonanie
Zapraszam do ugotowania mojego dania chińskiego bezglutenowego, bardzo aromatycznego
ryżu z
kurczakiem i warzywami, wymagającego trochę czasu do pokrojenia tych wszystkich warzyw, ale warto się natrudzić, bo jest to naprawdę doskonała kompozycja imitująca danie kuchni orientalnej. I jak zawsze w przypadku dań pełnych przypraw - najlepsze na drugi dzień :-)Z podanych proporcji wychodzi obiad dla 3-osobowej rodziny (dwoje dorosłych i dziecko) na dwa dni, albo jedno konkretne danie dla większej rodziny.Zapraszam :-)Składniki:1
pierś z kurczaka2
marchewki1
cebula3 ząbki
czosnku1 puszka
pomidorów (preferuję w
pomidory w całości)180 g
pieczarek1 puszka
kukurydzy1 słodka jędrna
paprykapół filiżanki mrożonego
groszku7 plastrów
ananasasos sojowy jasny (bezglutenowy)
sos sojowy ciemny (bezglutenowy)1 łyżka
oleju sezamowegokilka łyżek
kiełków fasoli mungodrobina
octu winnegotrochę
wodyodrobina
mąki kukurydzianej
sól,
pieprz,
papryka czerwona słodka,
curry,
chili,
imbiroliwa z wytłoczyn do smażenia
ryżWykonanie:
1.
Pierś z kurczaka kroimy w cząstki.
2. Rozgrzewamy
oliwę, wrzucamy na rozgrzany tłuszcz pokrojoną
pierś z kurczaka, sypiemy wszystkimi
przyprawami, oprószmy
mąką kukurydzianą, mieszamy i smażymy.Uważamy by nie przesadzić z
solą, później dodamy
sosy sojowe, a te są bardzo słone.
3.
Cebulę kroimy w pół-talarki i dorzucamy do smażącego się
mięsa, mieszamy i smażymy. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek.
4. Następnie
marchewki kroimy w słupki i dodajemy do naszych smażących się składników. Delikatnie solimy by zmiękła.
5. Dodajemy
kukurydzę, mieszamy i smażymy.
6. Następnie dodajemy obrane, umyte i pokrojone w cząstki
pieczarki, mieszamy i dalej smażymy.
7. Następnie dodajemy mrożony
groszek.
8. Następnie kroimy
ananas na kawałki i dodajemy do smażących się składników, mieszamy.
9. Następnie dodajemy pokrojoną w paseczki
czerwoną paprykę, mieszamy i dalej smażymy.
10. Następnie dodajemy
pomidory z puszki (wcześniej usuwam z nich szypułki i inne niedoskonałości). Można też użyć świeżych
pomidorów w ilości dwóch sztuk, ale trzeba je najpierw sparzyć i obrać ze skórki.
11. A teraz już kończymy. Dodajemy trochę
wody, mieszamy, wlewamy trochę
sosu sojowego jasnego, następnie ciemnego, mieszamy, chwilę wszystko gotujemy i na końcu dodajemy odrobinę
oleju sezamowego. Próbujemy, czy odpowiada nam smak. Mnie jeszcze brakuje kropli
octu winnego i go dodaję w tym momencie, czasem jeszcze sypnę jakąś
przyprawą, jeśli odniosę wrażenie, że jej brakuje (np.
chili lub
curry).Gotujemy
ryż.Gotowe danie dekorujemy
kiełkami.Smacznego :-)