Wykonanie
Z ciekawości kupiłam
makaron ryżowy. Chciałam spróbować pierwszy raz zrobić z nim jakieś proste danie, ale właściwie to nie miałam na niego pomysłu. Przeleżał w szafce lekko licząc pół roku, aż naszła mnie wena.Sam
makaron ryżowy jest genialny. Potrzebuje niewiele czasu, aby być gotowym do spożycia, a poza tym jest naprawdę dobry. W prostym połączeniu z podsmażonymi warzywami,
daje szybkie i zarazem egzotyczne danie. Wszystkie składniki są dosyć łatwo dostępne w naszych sklepach. Polecam urozmaicać sobie tę potrawę innymi warzywami (
cukinia,
fasolka szparagowa),
grzybami mung czy
orzechami (
nerkowiec).
Te śliczne pałeczki dostałam od mojej ukochanej mamusi, gdy wyprowadzałam się z domu :) Dziękuję, je się nimi wyśmienicie!Czas przygotowania : 15 minutSkładniki (na 4 porcje):- 200g
makaronu ryżowego- pojedynczy
filet z piersi kurczaka- 4-5 dużych
pieczarek- 1
cebula- 1 duża
marchewka- 1
papryka-
kiełki fasoli mung-
chilli,
kurkuma,
curry,
sos sojowy-
sól,
pieprz-
oliwa do smażeniaZalej
makaron wrzącą, lekko osoloną
wodą i zostaw na około 3 minuty. Po tym czasie przelej go zimną
wodą i odstaw. Na rozgrzanego woka (lub zwykłą patelnię) nalej
oliwę i podsmaż pokrojoną drobno
cebulę aż się zeszkli. Dodawaj po kolei, chwilę smażąc:
pieczarki pokrojone w plasterki,
kurczaka pokrojonego w kostkę,
paprykę pokrojoną w kostkę,
marchewkę pokrojoną w słupki. Na koniec dodaj
kiełki fasoli mung i gotowy
makaron ryżowy. Całość dopraw do smaku
przyprawami i podsmaż jeszcze około 2-3 minut. Nakładaj na talerz i ozdób
kiełkami.