Wykonanie
Bardzo się cieszę, że filmik z wczorajszego postu Wam się spodobał. Do ostatniej chwili nie wiedziałam czy go zamieszczać, czy lepiej nie, ale Wasze komentarze podniosły mnie na duchu:))
Kurczak curry z
dynią wyszedł tak pyszny, że zadaję sobie pytanie -
czemu ja wcześniej dyni nie jadłam? Na pewno teraz
będę ją przetwarzać na wszystkie możliwe sposoby;) Z
kurczaka niewiele zostało, ale to dobrze, znaczy, że smakował. A ja po przechorowaniu na rotawirusa (MASAKRA) i jeszcze lekko chora na anginę (ale już końcówka) wracam dzisiaj do pracy.
Powiem Wam, że nie zaczęłam zbyt intensywnie, kilka dni i leżenie w domu na zwolnieniu...ale może teraz lepiej mi pójdzie:)
Potrzebujemy:1
paprykę300 gram
pieczarek300 gram dyni500 gram
piersi z kurczaka1/2 szklanki świeżego rosołu2 łyżeczki
curry1 łyżeczka
kurkumyszczypta
chilli zmielonego
sól,
pieprzDynię i
kurczaka kroimy w kostkę,
pieczarki w plasterki, a
paprykę w małą kosteczkę. Na patelni przysmażamy
pieczarki, solimy je i
pieprzymy i gdy nabiorą ciemnej barwy dodajemy pokrojonego
kurczaka. Dodajemy
przyprawy -
curry,
kurkumę i
chilli. Całość przysmażamy kilka minut. Do dania dokładamy
paprykę i
dynię oraz wlewamy rosół. Dusimy około 15-20 minut (
papryka musi być miękka). Podajemy z
ryżem. Smacznego!