ßßß
KURCZAK W JOGURTOWEJ PIKANTNEJ MARYNACIE:Składniki:1 pierś kurczaka1 świeży ananas lub ananas z puszkiok. 250 g pieczarek2 łyżki oliwy z oliwekpapryka w proszku łagodnasólMarynata do kurczaka:1/2 szklanki jogurtu naturalnego1 łyżeczka curry1 łyżeczka kurkumy1 łyżka oliwy z oliwek2 ząbki czosnku1/4 łyżeczki chiliWykonanie:Składniki marynaty połączyć. Pierś z kurczaka pokroić na kawałeczki, posypać solą, wymieszać z marynatą i włożyć na noc do lodówki lub na min 3 godziny. Pieczarki przekroić na połówki, posmarować oliwą i posypać papryką, ananasa pokroić w grubą kostkę. Nadziewać na przemian na patyczki do szaszłyków. Piec w piekarniku w 180°C przez ok. 30 minut, raz odwracając. Można też piec na grillu.ZAPIEKANE ROZMARYNOWE ZIEMNIACZKI:Składniki na 2 porcje:1/2 kg ziemniaków4 łyżki oliwy z oliweksok z jednej cytryny (można dać mniej do smaku)1 łyżka listków świeżego rozmarynu lub łyżeczka suszonego6 małych ząbków czosnkusól i świeżo zmielony pieprzWykonanie:Piekarnik nagrzać do 200°C. Ziemniaki obrać i pokroić w małe kawałki. Włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować przez ok 9 minut, następnie odcedzić. Do naczynia żaroodpornego wlać oliwę z oliwek, sok z cytryny, dodać rozmaryn i czosnek. Włożyć ziemniaki, doprawić sola i pieprzem i dokładnie wymieszać. Pozostawić na 10 minut, od czasu do czasu zamieszać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut lub więcej, wszystko zależy od wielkości ziemniaków, piec do momentu aż będą ładnie zrumienione i miękkie w środku. Od czasu do czasu można przemieszać, starając się aby czosnek znajdował się na wierzchu ziemniaków.Pieczone rozmarynowe ziemniaczki idealnie pasują do kurczaka i ryb!SMACZNEGO !!!