Wykonanie
Ponieważ jestem w trakcie wypróbowywania naszej nowej mikrofali z piekarnikiem, postanowiłam pierwszy raz w życiu zrobić szaszłyki. Gdzieś kiedyś znalazłam fajny przepis, nie wiem czy go dokładnie odwzorowałam, czy trochę po swojemu, bo został on tylko w mojej głowie. Szaszłyki są mini , ponieważ zrobione na wykałaczkach, nie miałam normalnych patyków do szaszłyków. Ale przyznam, że to nawet lepiej, można było je maczać w sosach (
czosnkowym,
cytrynowym i
ostrym, na które przepisy w następnym
poście podam). Idealne na przystawkę dla gości!
Potrzebujemy:podwójną
pierś z kurczaka30 dag
pieczarek1
paprykęjogurt naturalnycurry,
czosnek,
sól i
pieprzNa początek należy przygotować dwie miseczki, do obydwóch nakładamy po dwie łyżki
jogurtu naturalnego,
sól,
pieprz. Do jeden z miseczek dokładamy dwa zmiażdżone ząbki
czosnku i dokładnie mieszamy, zaś do drugiej łyżeczkę
curry.
Kurczaka kroimy w kostkę, jedną pokrojoną pierś wsadzamy do jednej miseczki, drugą do drugiej i odstawiamy do lodówki na godzinę. W tym czasie kroimy
pieczarki na ćwiartki i przysmażamy lekko na patelni, solimy i
pieprzymy.
Paprykę kroimy w spore kwadraty.Po godzinie marynowania
kurczaka nakładamy na wykałaczkę kolejno
kurczaka czosnkowego,
paprykę,
pieczarkę i
kurczaka curry.Całość wsadzamy do rozgrzanego piekarnika na 190 stopni na około 20 minut (można krócej, jeżeli widzimy, że
kurczak już nie jest surowy). Smacznego:)