ßßß Cookit - przepis na Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem

Wykonanie

Dania i ciasta na każdy dzień!
Social Icons
Strony
Ostatnio dodane
Lista zaprzyjaźnionych blogów
Aktualności
Najczęściej używane w kuchni miary
1 szklanka mąki - 150 g
1 szklanka cukru - 220 g
1 szklanka mleka - 1/4 l
1 łyżka oleju - 14 g
1 łyżka śmietany - 15 g
1 łyżeczka soli - 6 g
1 łyżeczka proszku do pieczenia - 5 g
1 łyżka mąki - 16 g
1 łyżka bułki tartej - 9 g
Łączna liczba wyświetleń
Technologia Blogger .
niedziela, 27 kwietnia 2014
1 puszka tuńczyka w oliwie (20 dag),
1/3 szklanki ryżu,
1 czerwona cebula (7 dag),
2 pomidory (20 dag),
1 czerwone jabłko (15 dag),
15 oliwek nadziewanych papryką,
1 łyżka szczypiorku,
1 łyżeczka łagodnej przyprawy curry, sól
SOS
5 łyżek śmietany 18-procentowej,
5 łyżek jogurtu naturalnego,
2 łyżki soku z cytryny,
1 łyżka keczupu,
1/2 łyżeczki bazylii,
1 łyżeczka do kawy cukru pudru,
l łyżeczka słodkiej papryki,
1/4 łyżeczki imbiru,
1/2 łyżeczki łagodnej przyprawy curry,
pieprz, sól
Ryż ugotować na sypko w posolonej wodzie z dodatkiem curry i ostudzić. Tuńczyka osączyć i rozdrobnić. Cebulę obrać i drobno posiekać. Każdą oliwkę przekroić na cztery części. Pomidory umyć, sparzyć, obrać i pokroić w kostkę (usunąć nasiona). Jabłko umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć, dodać szczypiorek, wymieszać, doprawić do smaku. Przygotować sos: połączyć wszystkie składniki i starannie wymieszać. Sałatkę polać sosem i ponownie wymieszać. Podawać z pieczywem.(4-5 porcji)
Źródło:http://swietne-przepisy.blogspot.com/2014/04/saatki-na-cay-rok.html