ßßß
Zakładam, że większość osób zainteresowanych dietą wegetariańską, wegańską czy po prostu zdrowym odżywianiem, doskonale zna bloga Jadłonomia . A spośród tych osób spora część będzie kojarzyła poniższy przepis. Dzisiaj nie silę się na oryginalność, nie szukam ulepszeń, nie modyfikuję tego, czego nie muszę. Przepis w tej formie jest dla mnie po prostu idealny - nazwa tych wegeburgerów nie jest ani trochę przesadzona. Są tak pyszne, że musiałam je pokazać na blogu, który dedykowany jest przecież w głównej mierze słodkościom ;) Robiłam je już wielokrotnie, częstując osoby o różnych gustach kulinarnych. Nawet tata przyznał, że smakują świetnie, są dobrze doprawione i potrafią nasycić. Znikają u mnie w takim tempie, że potrafię przygotować je z poczwórnej porcji (!), w największym garnku, który wcześniej przydawał nam się tylko do gotowania straszliwych ilości dżemu wschodniego ;) Oczywiście część burgerów ląduje wówczas szczelnie zapakowana w zamrażalniku, żeby mieć pod ręką coś na szybki obiad. Bardzo polecam - nawet zaprzysięgłym fanom schabowego!Składniki (na ok. 10 kotletów):2 szklanki startej marchwi1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej1/2 szklanki prażonego słonecznika1/2 szklanki prażonego sezamu1 czerwona cebula1/2 szklanki bułki tartej (bezglutenowcy: dowolona mąka bezglutenowa, ja używam kukurydzianej lub gryczanej)1/4 szklanki oleju3 łyżki mąki (bezglutenowcy: mąka wedle wyboru, ja często stosuję dowolną skrobię, żeby masa była bardziej spoista)2 łyżki sosu sojowego (bezglutenowcy wybierają sos sojowy tamari - bez dodatku pszenicy)2 łyżeczki kolendry2 łyżeczki pietruszkiłyżeczka suszonego imbiru albo 3 cm świeżego korzenia startego drobno na tarce1/4 łyżeczki chilisól i czarny pieprzWszystkie składniki umieścić w dużej misie i zagniatać rękami do uzyskania klejącej masy. Jeśli masa ciągle się rozpada - dodać mąki i odrobiny oleju, ponownie wymieszać.Z powstałej masy lepić kotlety i kłaść je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w temperaturze 200 º C przez około 30 minut. W trakcie pieczenia kotlety delikatnie obrócić na drugą stronę.Przykładowe dodatki - do stworzenia wegeburgera:5 bułek (bezglutenowcy wybierają oczywiście pieczywo bg)spora czerwona cebulaspory pomidorkilka plasterków zielonego ogórkakilka liści sałatymała garść rukolikilka łyżek dobrego, ekologicznego keczupuodrobina musztardyBułki poprzekrawać na połówki, lekko zgrillować na patelni lub w piekarniku. Posmarować od środka keczupem i musztardą, włożyć kotleta i wypełnić bułkę pozostałymi dodatkami, wedle uznania.Smacznego!