ßßß Cookit - przepis na Ogórki

Ogórki

nazwa

Wykonanie

W tym roku warzywa i owoce są w sezonie tak tanie, że grzech ich nie przerabiać. Zrobiłam już mnóstwo dżemów (truskawkowy, rabarbarowy, rabarbarowo-truskawkowy, wiśniowy, zaczęłam robić powidła) i właśnie wzięłam się za ogórki. Mimo, że za chwilę urlop - ja stoję w kuchni i gotuję zalewy ;)
W tym roku w słoikach mieć będę:
-> ogórki w musztardzie od Agi B.
2 kg ogórków (bez obierania)
1 litr wody
2,5 łyżki soli
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
1 musztarda
ziele angielskie
pieprz
liść laurowy
Ogórki włożyć do słoików. Składniki zalewy zagotować. Zalać ogórki. Zapasteryzować (u mnie w piekarniku). I teraz najważniejsze - zalewy starcza na styk na 4 litrowe słoiki (czyli 2 kilo ogórków). Do szału mnie doprowadza jak widzę jakiś przepis, gotuję zalewę i starcza mi jej na połowę podanej ilości ogórków!
-> najlepsze ogórki słodko-ostre jakie jadłam
4 kg ogórków
4 łyżki soli
zalewa:
1 i 1/2 szklanki wody
1 i 1/2 szklanki octu
2 łyżeczki chilli w proszku
2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 kg cukru
10 łyżek oleju
Ogórki pokroić w ćwiartki i zasolić. Można odstawić na 6 godzin, można krócej. Ja czasem czekanie pomijam. Powkładać do słoików.
Zalewę zagotować, gotować 5 minut. Zalać nią ogórki. Zapasteryzować.
Zalewy nie starcza na podaną ilość. Niestety nie pamiętam ile więcej jej zrobiłam, ale wydaje mi się, że o połowę.
-> ogórki z curry od Ewy R. (bez linka bo przepis przekazany z ręki do ręki ;))
4 kg ogórków
9 szklanek wody
1 szklanka soli
Ogórki pokroić w słupki i moczyć 20 minut w wodzie z solą.
6 czerwonych papryk
0,5 kilo cebuli
Zalewa
3 łyżeczki świeżego kopru
3 szklanki octu
3 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
5 szklanek cukru
6 szklanek wody
1 opakowanie przyprawy curry
Paprykę pokroić w paski i przekroić na 3, cebulę pokroić w piórka i przepołowić. Ułożyć warzywa w słoikach, zalać zalewą i zapasteryzować.
Tu też nie wiem na ile starcza zalewa, bo po raz pierwszy robiłam te ogórki i zrobiłam tylko z 2 kilogramów :)
Źródło:http://okolokuchennie.blogspot.com/2014/08/ogorki.html