Wykonanie
W tym roku
warzywa i owoce są w sezonie tak tanie, że grzech ich nie przerabiać. Zrobiłam już mnóstwo
dżemów (
truskawkowy,
rabarbarowy,
rabarbarowo-
truskawkowy,
wiśniowy, zaczęłam robić powidła) i właśnie wzięłam się za
ogórki. Mimo, że za chwilę urlop - ja
stoję w kuchni i gotuję zalewy ;)W tym roku w słoikach
mieć będę:->
ogórki w musztardzie od Agi B.


2 kg
ogórków (bez obierania)1 litr
wody2,5 łyżki
soli1 szklanka
octu1 szklanka
cukru1
musztardaziele angielskiepieprzliść laurowyOgórki włożyć do słoików. Składniki zalewy zagotować. Zalać
ogórki. Zapasteryzować (u mnie w piekarniku). I teraz najważniejsze - zalewy starcza na styk na 4 litrowe słoiki (czyli 2 kilo
ogórków). Do szału mnie doprowadza jak widzę jakiś przepis, gotuję zalewę i starcza mi jej na połowę podanej ilości
ogórków!-> najlepsze
ogórki słodko-ostre jakie
jadłam
4 kg
ogórków4 łyżki
solizalewa:1 i 1/2 szklanki
wody1 i 1/2 szklanki
octu2 łyżeczki
chilli w proszku2 łyżeczki
słodkiej papryki1/2 kg
cukru10 łyżek
olejuOgórki pokroić w ćwiartki i zasolić. Można odstawić na 6 godzin, można krócej. Ja czasem czekanie pomijam. Powkładać do słoików.Zalewę zagotować, gotować 5 minut. Zalać nią
ogórki. Zapasteryzować.Zalewy nie starcza na podaną ilość. Niestety nie pamiętam ile więcej jej zrobiłam, ale wydaje mi się, że o połowę.->
ogórki z
curry od Ewy R. (bez linka bo przepis przekazany z ręki do ręki ;))

4 kg
ogórków9 szklanek
wody1 szklanka
soliOgórki pokroić w słupki i moczyć 20 minut w wodzie z
solą.6
czerwonych papryk0,5 kilo
cebuliZalewa3 łyżeczki świeżego
kopru3 szklanki
octu3 ząbki
czosnku (przecisnąć przez praskę)5 szklanek
cukru6 szklanek
wody1 opakowanie
przyprawy curryPaprykę pokroić w paski i przekroić na 3,
cebulę pokroić w piórka i przepołowić. Ułożyć warzywa w słoikach, zalać zalewą i zapasteryzować.Tu też nie wiem na ile starcza zalewa, bo po raz pierwszy robiłam te
ogórki i zrobiłam tylko z 2 kilogramów :)