ßßß
Ogórki w musztardzie bardzo nam smakują dlaczego więc nie spróbować zrobić ich w ketchupie. Te od razu pokrojone są w plasterki dlatego są świetne do kanapek. Zalewa nadaje im słodko-kwaśny smak, delikatnie pikantny. To jedne z naszych ulubionych ogórków zaraz po piklach (przepis-klik)Składniki na 7 słoiczków:2 kg ogórkówgłówka czosnkukwiaty koprułyżka pieprzu ziarnistegoziele angielskieliście laurowe1/2 papryczki chilli3/4 szklanki pikantnego ketchupu1/2 szklanki octu1 szklanka cukru1 litr wody2 łyżki soliOgórki wymyć i pokroić wzdłuż w plasterki. Na dnie wyparzonych słoików ułożyć koper, plasterki papryczki chilli i czosnek. Wodę zagotować z solą, ketchupem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i czosnkiem. Gorącą zalewą zalać ogórki i od razu zakręcać. Pasteryzować około 15 minut.