Wykonanie
Tak tak...brzmi dziwnie ale są na prawdę pyszne.Zwykłe
ogórki gruntowe zaprawione w zalewie ketchupowej.Bez obaw - później pozostanie tylko lekki posmak, słodko kwaśny - na prawdę rewelacja i przede wszystkim coś nowego.Co prawda sezon na
ogóry się już skończył, ale postanowiłam aby taki fajny przepis znajdował się na moim blogu :)Więc wrzucam zaległy przepis i zdjęcia.

Składniki:ok 5kg
ogórków gruntowych5 szklanek
wody1 szklanka
octu1 szklanka
cukru3 łyżki
soli10 łyżek
ketchupu3 łyżki koncentratu
liśc laurowyczosnekkoper

Wykonanie:Ja robiłam od razu z podwójnej porcji i wyszło mi 9 słoików dość dużych. Nie podałam dokładnych ilości
kopru i
czosnku bo to zależy od ilości słoików i ich wielkości. Po prostu do każdego słoika wrzuciłam po 2-3 ząbki
czosnku i spory kwiat z łodygą
kopru. Oczywiście do każdego słoiczka po
listku laurowym.
Ogórki myję dokładnie i kroję w plastry falowane specjalnym nożem ale można to zrobić zwykłym nożykiem kuchennym.Zalewa : w dużym garnku mieszam
wodę,
ocet i
cukier i zaczynam gotować. Gdy
woda zrobi się już solidnie ciepła dodaje po trochę
ketchupu i koncentratu i mieszam do rozpuszczenia składników.Można dorzucić do tej zalewy kilka
liści laurowychGdy zalewa mi się zagotuje wlewam ostrożnie do słoików - zakręcam .