Wykonanie
Chicken fricassee.

O ostatecznym smaku fricassee ,czyli staroświeckiej pysznej potrawki ,decyduje soczystość
mięsa i muślinowy
biały sos. Potrawkę robimy zawsze z delikatnych ,białych
mięs i obowiązkowo na półmisku powinna się znaleźć
marchewka,
zielony groszek ,
pory czy
brokuły lub
kalafior. Do warzyw nie przygotowuje się oddzielnego sosu, wystarczy ten od potrawki ,podany w sosjerce.Składniki.

750 g
piersi z kurczaka1/2
cytryny1 łyżeczka
estragonu2 ząbki
czosnku1
goździkkawałek
cynamonu250ml
bulionu z kurczaka250ml
śmietanki kremowej100ml
wina białego, słodkiego100g
masła2 łyżeczki
kaparów2 łyżeczki
mąki1/2 łyżeczki
soli i
pieprzu
Wykonanie.Otrzeć
skórkę z cytryny i wycisnąć sok ,utrzeć ze zmiażdżonym
czosnkiem ,utłuczonym
goździkiem i
estragonem. Wsypać
sól i
pieprz. Taką pastą natrzeć
mięso, zawinąć w "rękaw" i wstawić na kilka godzin do lodówki.Następnie polać
mięso 2 łyżkami stopionego
masła ,włożyć mały kawałek
cynamonu i związać końce "rękawa". Rękaw ułożyć w brytfannie, wlać szklankę
wody ,wstawić do nagrzanego piekarnika,temp.170stop. i piec około1 h.Miękkie
mięso ostudzić, sos zlać do miseczki ,a
mięso pokroić w plastry, trzymać w cieple.W rondelku roztopić 1 łyżkę
masła ,wsypać
mąkę i zrobić jasną zasmażkę.Wlać zimny
bulion, gotować chwilę ciągle mieszając.Dodać sos
spod pieczeni (ten zlany) ,wlać
wino i gotować ,aż wyparuje 1/3 płynu. Posmakować, może trzeba trochę przełamać
cukrem ,smak
cytrynowo-kwaśny.Ubić
śmietankę, dodać do sosu. Dodać resztę
masła i ubić sos ,wsypać
kapary.
Mięso ułożyć na półmisku żaroodpornym, polać połową sosu ,obłożyć warzywami i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 min.Resztę sosu podać w sosjerce.Ja dodałem plastry
marchewki i
pora uduszone na
maśle al dente, posypane
przyprawą "Zantar" -mieszanka:
tymianek,
sezam,
koper włoski,
kolendra, sumak, cumin,
trawa cytrynowa.